EUROKINISSI

Ο Μητσοτάκης διαψεύδει, όλοι όμως «βλέπουν» εκλογές το φθινόπωρο

Στην πεντασέλιδη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε μετ’ επιτάσεως το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές, κόμματα και βουλευτές «βλέπουν» εκλογές το φθινόπωρο. Μάλιστα το τοποθετούν χρονικά το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην επίμαχη συνέντευξη μοιάζουν περισσότερο με στάχτη στα μάτια της κοινωνίας, αλλά και των λοιπών κομμάτων.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας γιατί επιλογή μου είναι να θέσω στην κρίση του ελληνικού λαού όχι μόνο τις όποιες επιτυχίες μας στη διαχείριση κρίσεων, όπως της πανδημίας, του μεταναστευτικού ή των εθνικών μας θεμάτων, ούτε επίσης, για όσα κάναμε στους τομείς της μείωσης των φόρων ή του εκσυγχρονισμού και της ψηφιακής μεταμόρφωσης του κράτους. Στόχος είναι να κριθούμε για τη συνολική πολιτική μας και για τα συγκεκριμένα “παραδοτέα” που αφορούν την ανάταξη της χώρας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Έθεσε μάλιστα, τον προσωπικό του στόχο που μοιάζει με προεκλογικό διακύβευμα: «Θέλω στην τετραετία να παρουσιάσω στους Έλληνες μια αλλαγμένη χώρα. Και να θέσω ειλικρινά το ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι από αυτήν την πορεία. Εάν θέλουν να τη συνεχίσουμε πιο δυναμικά και με καλύτερα αποτελέσματα ή αν θα πάρουν το ρίσκο να τη διακόψουν. Θα είναι η στιγμή που θα κριθεί η δική μας κυβερνητική θητεία σε σχέση με εκείνη που προηγήθηκε. Και να συγκριθούν τα πάντα: ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, η αποτελεσματικότερη κυβέρνηση, το έργο, οι επιδόσεις και η θέση της Ελλάδας στις δύο περιόδους».

Αποκωδικοποιώντας τη συνέντευξη Μητσοτάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πεπεισμένοι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν παράθυρο εκλογών. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν όμως ενδείξεις, με τις πρώτες εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου να ποντάρουν στους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Ο παράγοντας που καθορίζει τις πρόωρες εκλογές

Ο καταλύτης που θα καθορίσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι η οικονομία. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μελετούν τους δείκτες, διαβάζουν τα στατιστικά στοιχεία και αξιολογούν τα δεδομένα. Έμπειροι αναλυτές σημειώνουν ότι η διαμόρφωση των δημόσιων οικονομικών θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και το πολιτικό σκηνικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ποντάρει στην κόπωση της κοινωνίας εξαιτίας της πανδημίας.  

Οι  κινήσεις των «μικρών»

Ένας ακόμα παράγοντας που θα επηρεάσει τις εξελίξεις είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τα μικρά κόμματα που ιδρύονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Οι δημοσκοπήσεις δεν τους «μετρούν» ακόμη γιατί δε βρίσκουν απήχηση στην κοινωνία, όμως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι όσο περνά ο καιρός, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των νέων σχηματισμών.  

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Οι διεθνείς επενδυτές και δανειστές πιστεύουν στην μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας