ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο Μητσοτάκης έκανε «Τούρκο» τον Ερντογάν κερδίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων

Ένα είναι σίγουρο… Στην Πράγα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε «Τούρκο» τον Ταγίπ Ερντογάν κερδίζοντας πολύτιμους πόντους εντός της χώρας, αλλά και το παιχνίδι των εντυπώσεων στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Η ευθεία απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο, χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες, έδωσε το στίγμα των πολιτικών προθέσεων της Αθήνας.

Η επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας αποδείχθηκε όταν ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να ανασκευάσει τη φράση «θα έρθουμε νύχτα», αλλά τα έκανε χειρότερα βάζοντας στο κάδρο όλη την Ευρώπη αφού σημείωσε ότι ως έκφραση «το λέμε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους», «όποια χώρα μας απειλήσει, πάντα απαντάμε ότι μπορεί να έρθουμε μέσα στη νύχτα». Σε κάθε περίπτωση αυτή η συμπεριφορά εκθέτει ακόμη περισσότερο τον Τούρκο Πρόεδρο στα μάτια των ευρωπαίων ηγετών, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να θέτει στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας.

«Φουλ επίθεση» της Ελλάδας στην Τουρκία για τα ναυάγια

Τα δυο νέα ναυάγια σαπιοκάραβων στα νερά του Αιγαίου έχουν συγκλονίσει την Ευρώπη, διότι κόστισαν τις ζωές δεκάδων απελπισμένων ανθρώπων παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή και έσωσαν δεκάδες συνανθρώπους μας.

Τα θλιβερά αυτά γεγονότα επισημαίνουν -όπως τόνισε χθες από την Πράγα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά, με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα.

Παράλληλα αναδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες της Τουρκίας για τα δυο ναυάγια. Για μια ακόμα φορά -όπως τονίζει ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης– η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Και όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μέτρα ασφάλειας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο. Τα τραγικά αυτά γεγονότα αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί, όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η Ελλάδα καλεί την Τουρκία -όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης- «να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή των παράτυπων αναχωρήσεων» και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης μπροστά σε Σολτς: Κοινή απάντηση για την ενέργεια – Απόφαση για πλαφόν στο αέριο μέχρι τέλος του μήνα