Ο Μητσοτάκης “εκκαθαρίζει” τις ΜΚΟ του προσφυγικού
INTIME

Ο Μητσοτάκης “εκκαθαρίζει” τις ΜΚΟ του προσφυγικού

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Σχέδιο εκκαθάρισης των ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό θέτει πολύ σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να αξιολογήσει αλλά και να ελέγξει τη δράση τους.

Στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου θα βρεθούν 70 ΜΚΟ οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ παράλληλα σύντομα θα δημιουργηθεί νέο πλαίσιο λειτουργίας τους το οποίο θα ξεκαθαρίζει την ήρα από το στάρι.

Μέσα από τη διαδικασία “αξιολόγησης” θα διαμορφωθεί ένα αυστηρό πλαίσιο πιστοποίησης, ελέγχου και λογοδοσίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με κυβερνητικές πηγές να διευκρινίζουν πως οι αξιόλογες και υπεύθυνες ΜΚΟ δεν έχουν λόγους να ανησυχούν και να φοβούνται.

Όσον αφορά στη μεγάλη εικόνα του όλου ζητήματος, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει προσφυγική αλλά μεταναστευτική κρίση. Το 50% όσων εισέρχονται στην πατρίδα μας είναι Αφγανοί και Πακιστανοί οι οποίοι μετακινούνται από διακινητές, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό προέρχεται από τη Σομαλία και το Κονγκο. Για αυτό και στην κυβέρνηση σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «το προσφυγικό του 2015 έγινε μεταναστευτικό του 2018».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της 1ης Οκτωβρίου, στις δομές φιλοξενίας που λειτουργούν στα νησιά, το 44,23% όσων διαμένουν είναι Αφγανοί, το 22,41% Σύριοι, το 5,44% Ιρακινοί, το 5,28% Σομαλοί και το 4,09% από το Κονγκό.

Από εκεί και πέρα, στη Μόρια βρίσκονται 12.862 άνθρωποι και συνολικά στα νησιά του Βόρειου  και Νοτιοανατολικού Αιγαίου 28.421 πρόσφυγες-μετανάστες.

Εκκρεμούν 70.000 υποθέσεις χορήγησης ασύλου

Σε πλήρη αντιπαραβολή με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έχει καταλήξει στη διαχείριση του ζητήματος βασιζόμενη στο τρίπτυχο νομοθεσία, στρατηγική και διαχείριση. Κύριο μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα και την κοινωνική συνοχή.

Στο πλαίσιο αυτό τον Οκτώβριο αλλάζει ο νόμος χορήγησης ασύλου, το οποίο θα αποκτούν όσοι πραγματικά το δικαιούνται. Σήμερα εκκρεμούν 69.387 υποθέσεις, οι οποίες θα αντιμετωπισθούν με την πρόσληψη 400 νέων υπάλληλοι με σύμβαση έργου στην υπηρεσία ασύλου, όπως επίσης και με μεταβατικές διατάξεις του σχεδίου νόμου ρυθμίζονται παλαιές υποθέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ώστε να περιορισθεί σημαντικά, περίπου στο 60% ο αριθμός εκκρεμοτήτων.

Loading

Play