(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Ο Μητσοτάκης έστρωσε χαλί εκλογών για το 2022

Διαβάζοντας κανείς και ερμηνεύοντας το πλουσιοπάροχο πρόγραμμα παροχών που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ συμπεραίνει αβίαστα ότι ο πρωθυπουργός έστρωσε χαλί πρόωρων εκλογών για το 2022.

Τότε θα έχει βρίσκεται στον τρίτο χρόνο της συνταγματικής θητείας και επί της ουσίας θα μπορεί να ισχυριστεί ότι κράτησε το λόγο του περί εξάντλησης της τετραετίας και ότι δεν είναι τακτικιστής.

Η αλήθεια είναι ότι η φετινή ΔΕΘ είχε συμβολικό χαρακτήρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του. Και αυτό γιατί μέσα από την ομιλία του επιχείρησε να παρουσιάσει την επάνοδο της χώρας στην πληρότητας της οικονομικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής και πολιτισμικής ζωής.

Δεκαεννιά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και επί της ουσίας ο πρωθυπουργός έδειξε το δρόμο προς το μέλλον, έχοντας προηγουμένως με παροχές 40 δισεκατομμυρίων κρατήσει όρθια την κοινωνία και το επιχειρείν.

Προφανώς η πορεία το επόμενο διάστημα δεν θα είναι ανέφελη. Όμως υπάρχει αισιοδοξία ότι θα μοιραστεί μέρισμα ανάπτυξης σε όλους με κοινωνική δικαιοσύνη και ταχύτητα.

Αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα

Στα θετικά συγκαταλέγεται και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε “ΒΒ+” από “ΒΒ” προηγουμένως, θέτοντας τη χώρα μας ένα “σκαλοπάτι” μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Είναι η τρίτη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας που αυτή έχει προκαλέσει παγκοσμίως, το αξιόχρεο της χώρας μας, δίνοντας ακόμα μία “ψήφο” εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις προοπτικές της.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα θετικών εξελίξεων και βελτίωσης οικονομικών δεικτών το τελευταίο διάστημα.

Προηγήθηκαν:

-αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το β’ τρίμηνο του 2021,

-μείωση των “κόκκινων” δανείων των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 46 δισ. ευρώ την τελευταία διετία,

-αύξηση της απασχόλησης κατά 2,8% το β’ τρίμηνο του έτους,

-διαρκή βελτίωση δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η μεταποίηση και η οικοδομική δραστηριότητα,

-επιτυχημένη πρόσφατη ταυτόχρονη έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου.

-Η διορατική εκδοτική πολιτική και η συνετή διαχείριση του “ταμείου” της χώρας τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μέσα στην πολυκύμαντη περίοδο της υγειονομικής κρίσης, έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 40 δισ. ευρώ αυτή την περίοδο.

Δείτε επίσης: Γ. Οικονόμου: Αμηχανία και απελπισία δηλώνουν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr