Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει «διευθυντήριο» της κυβέρνησης

Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει «διευθυντήριο» της κυβέρνησης

Τη συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής ως άτυπο «διευθυντήριο» του υπουργικού συμβουλίου εξετάζει πολύ σοβαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια στοχευμένη προσπάθεια να ενισχύσει περαιτέρω την ομαλή λειτουργία του επιτελικού κράτους το οποίο πλήττεται τις τελευταίες εβδομάδες από αστοχίες στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και της «Μήδειας».

Έχοντας ως πρωταρχική στόχευση  ότι η κυβέρνησή του πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποτρέψει νέα επικοινωνιακά αυτογκόλ, καθώς είναι σφοδρά ενοχλημένος από την επιμονή υπουργών και υφυπουργών να «πιάσουν» μόνιμο στασίδι στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο θυμός του κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν άκουσε μέλη του υπουργικού συμβουλίου να προβαίνουν σε δηλώσεις που είχε επιχειρούσαν να προκαταβάλλουν κυβερνητικές αποφάσεις, είτε κυμαίνονταν σε διαφορετικό μήκος κύματος από την κεντρική «γραμμή», εκπέμποντας με αυτόν τον τρόπο λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Για το λόγο αυτόν, φρόντισε να τραβήξει τα αυτιά όσων είχαν λοξοδρομήσει επικοινωνιακά, καθιστώντας τους σαφές πως δεν συμφωνεί με τη τακτική που ακολουθούν.

Στο άτυπο «διευθυντήριο» που θα παρακολουθεί υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, το γενικό πρόσταγμα θα έχουν οι Θόδωρος Λιβάνιος, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος.  Οι τρεις θα είναι τα μάτια και τα αυτιά του πρωθυπουργού, φροντίζοντας να υπηρετείται συνολικά το μοντέλο του επιτελικού κράτους.

Πρωθυπουργός-Διευθύνων Σύμβουλος

Άλλωστε, δεν είναι κρυφό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της  χώρας ότι θέλει να έχει λόγο, συμμετοχή και παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα του κυβερνητικού έργου. Προφανώς το μοντέλο που εφαρμόζεται ξενίζει πολλούς αφού διαφέρει σημαντικά με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ωστόσο ο πρωθυπουργός καθιστά σαφές ότι έχει αυξημένο ρόλο στη λειτουργία των υπουργείων.

Το μοντέλο του πρωθυπουργού-διευθύνοντος συμβούλου του ταιριάζει και μέχρι στιγμής αποδίδει, δίνοντας παράλληλα στους υπουργούς και τους υφυπουργούς να λειτουργούν ως «γρανάζια» μιας πολιτικής μηχανής και όχι ως «φεουδάρχες».  

Loading