Η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει την πρώτη τρικλοποδιά στο ΠΑΣΟΚ φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για την υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να βάλει από νωρίς δύσκολα στον Νίκο Ανδρουλάκη, ώστε να τον αναγκάσει να πάρει θέση καταθέτοντας προτάσεις. Άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκουν την σύγκριση του προγραμματικού λόγου από τους πολίτες. Όμως για να γίνει διάλογος απαιτούνται τουλάχιστον δυο και στην προκειμένη περίπτωση στη Νέα Δημοκρατία θέλουν το ΠΑΣΟΚ να αρχίσει να μιλάει πολιτικά. Και η αρχή θα γίνει από νωρίς στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέφτεται τρόπους με τους οποίους θα εκθέσει πολιτικά τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δυο άνδρες το βράδυ της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον Νίκο Ανδρουλάκη την επιθυμία του να έχουν σύντομα μια συνάντηση. Από εκεί θα ξεκινήσει η προσπάθεια αποδόμησής του, θέτοντας στον δημόσιο διάλογο ζητήματα που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα την πολιτική ατζέντα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάντως, επισημαίνουν μετά το τέλος της εσωκομματικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να δουν αν θα αλλάξουν οι πολιτικές. “Περιμένουμε, δηλαδή, να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ θα διατυπώσει μία εναλλακτική πρόταση κοστολογημένη και αν θα φύγει από την λογική της άρνησης κάθε πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης. Αυτό θα το δείξει το προσεχές χρονικό διάστημα” ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Η εδραίωση στον κεντρώο χώρο
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αρχίσει να ξεδιπλώνει την στρατηγική του για την εδραίωση της πολιτικής κυριαρχίας του στον κεντρώο χώρο, δίχως να διαχωρίζει το δεξιό τμήμα της ΝΔ από την κεντροαριστερή δεξαμενή που απευθύνεται την τελευταία πενταετία. Δεν θα παρασυρθεί από τις κραυγές που ακούγονται στο εσωτερικό του κόμματός του, ούτε θα σταματήσει την διεύρυνση. Θα επιμείνει ισόρροπα ακολουθώντας την ίδια συνταγή που εφαρμόζει έως σήμερα.
Διαψεύδουν την επίσπευση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
Στο μεταξύ η κυβέρνηση διαψεύδει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. “Πρέπει να υπάρχει και ένα όριο -σεβόμενοι τους θεσμούς- να μην δημιουργούμε εντυπώσεις μειοδοσίας, στη βάση χυδαίων ψεμάτων, για εθνικά θέματα. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι ψάχνουμε έναν «νέο μειοδότη» για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η χώρα μας ισχυροποιείται. Αυτό κάποιοι μπορεί να μην το καταλαβαίνουν ή να κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν. Δικαίωμά τους. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένα όριο” τονίζουν σε αυστηρό τόνο από το Μέγαρο Μαξίμου.