Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει Υπουργείο Ανάκαμψης
EUROKINISSI @ Γ. Κονταρίνης

Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει Υπουργείο Ανάκαμψης

Του Σταύρου Οραήλογλου

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 και 18 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τα κυβερνητικά του πλάνα, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν ότι ετοιμάζει Υπουργείο Ανάκαμψης.

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να συσταθεί αυτόνομο υπουργείο, μοναδική αρμοδιότητα του οποίου θα είναι η διαχείριση των χρημάτων που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όσον αφορά στους υποψήφιους για τη θέση του υπουργού, τα ονόματα που ακούγονται είναι δυο. Ο ένας είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο δεύτερος ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Πατέλης.

Αν και οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τις διορθωτικές κινήσεις να πραγματοποιούνται τα πρώτα 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, εν τούτοις η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία μεταθέτει χρονικά τον ανασχηματισμό για τα τέλη Ιουλίου με μέσα Αυγούστου. “Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν” είχε τονίσει ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη, με στενούς του συνεργάτες να παραδέχονται ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση είχαν μπει στην τελική ευθεία.

Οι γεωπολιτικές ωστόσο εξελίξεις ανέτρεψαν τον αρχικό σχεδιασμό και όλοι συνηγορούν ότι δεν είναι της παρούσης να γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις τη στιγμή που τα πάντα είναι τόσο ρευστά σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε ζητήματα δημόσιας υγείας λόγω της επανεμφάνισης του κορωνοϊού.  

Ενισχύονται 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, σε χρόνο ρεκόρ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα ύψους 1,14 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, από το οποίο θα ενισχυθούν 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα είναι ύψους 1,14 δισεκατομμυρίων, τα οποία θα διατεθούν για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Πρόκειται για κονδύλια πολιτικής συνοχής  που θα διατεθούν μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία».

Από το ποσό του 1,14 δισ. ευρώ,  περίπου 600 εκατ. ευρώ χορηγούνται υπό μορφή επιχορηγήσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό υπό μορφή επιστρεφόμενης ενίσχυσης (χρηματοδοτικά μέσα).

Και άλλα μέτρα στήριξης του τουρισμού

Στο μέτωπο του τουρισμού, αυτή τη στιγμή η πτώση της τουριστικής κίνησης είναι πάνω από 80%, σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει, όχι μόνο τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας αντιμετωπίζει προβλήματα.  Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν εφεδρείες, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης, αλλά και για να πυροδοτηθεί μια δυναμική επανεκκίνηση. “Η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι δυναμική και όχι στατική. Έχουμε καύσιμα στα ντεπόζιτα και θα τα χρησιμοποιήσουμε” τονίζουν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου στο Politic.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύσταση ομάδας εργασίας για το κτιριακό ζήτημα των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης

Loading