Ο Μητσοτάκης ιδρύει Ειδική Γραμματεία Ακρίβειας για να ελέγξει τις ανατιμήσεις
(EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης ιδρύει Ειδική Γραμματεία Ακρίβειας για να ελέγξει τις ανατιμήσεις

Ο Μάιος είναι ένας ο μήνας των προκλήσεων και των απαιτήσεων για τον Πρωθυπουργό, καθώς η μόνη έννοια του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως η Ελλάδα θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής και παράλληλα θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ακρίβειας και αισχροκέρδειας που καταγράφονται καθημερινά. Για το λόγο αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται στην ίδρυση Ειδικής Γραμματείας Ακρίβειας για να μπορέσει να ελέγξει τις ανατιμήσεις.

Βάσει του σχεδιασμού η νέα γραμματεία θα εποπτεύεται από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάση, έχοντας ως αποστολή τον έλεγχο των τιμών και κατ’ επέκταση τη μείωση τους όπου παρατηρείται ανεξέλεγκτη άνοδος. Άλλωστε, σιγά-σιγά η χώρα μπαίνει σε προεκλογικούς ρυθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Έρχεται πλαφόν στην τιμή του ρεύματος

Παράλληλα μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο εθνικό σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης εφόσον η Ευρώπη δεν καταφέρει να χαράξει μια ενιαία πολιτική στα τέλη Μαΐου, όταν και θα διεξαχθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής. Το εθνικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί προβλέπει τη μείωση της τιμής του ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν στην τιμή της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου τονίστηκε πως υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχει αποσαφηνιστεί η συμπεριφορά κρατών και εταιρειών σε ότι αφορά το ζήτημα των πληρωμών.

Πως θα πληρώνεται το φυσικό αέριο στη Ρωσία

Οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια με βάση τις νέες απαιτήσεις της Ρωσίας μετατρέπονται σε έναν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το ρούβλι. Παρότι το ποσόν που πληρώνεται δεν είναι διαφορετικό, το ζήτημα είναι αν παραβιάζονται οι κυρώσεις, στις οποίες να σημειωθεί δεν περιλαμβάνεται η διακοπή αγοράς φυσικού αερίου, λόγω των συνεπειών που θα είχε στις ευρωπαϊκές οικονομίες. «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής», τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θέλοντας να είναι καθησυχαστικοί.

Δείτε επίσης: «Ενεργειακή ασφυξία» προκαλεί ο Πούτιν την Ευρώπη – Οι αποφάσεις του Μαξίμου

Loading