Ο Μητσοτάκης “μαλακώνει” τους αγρότες με ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια
(EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης “μαλακώνει” τους αγρότες με ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια

Με τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης “μαλακώνει” τους αγρότες, καθώς μέσω της απάντησής του, στην ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον πρωτογενή τομέα, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με την ρύθμιση για τα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια.

Την σχετική εξαγγελία έχει κάνει εδώ και καιρό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με όλες τις εμπλεκόμενες τράπεζες αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, σήμερα ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει ότι τις επόμενες ημέρες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, αφού η νομοθετική παρέμβαση αφορά περισσότερους από 21.000 αγρότες και 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, που έχουν οφειλές ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών φέρονται να ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, η ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής των δανείων, θα μειώνει το επιτόκιο, θα διαγράφει τόκους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρχει και η δυνατότητα αναχρηματοδότησης του δανείου. Από εκεί και πέρα είναι πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει και τον διορισμό νέας διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η απάντηση στον Ανδρουλάκη

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς Ανδρουλάκη ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει μέτρα στήριξης των παραγωγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει τις παρεμβάσεις για επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, τις σταθερές τιμές στα τιμολόγια ρεύματος των παραγωγών, τις μειώσεις φόρων και ΦΠΑ για αγροτικά μηχανήματα, καθώς και τις μεγάλες εκπτώσεις φόρου σε αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα.  Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να σημειώσει ότι το μοντέλο που ισχύει σήμερα με τις επιδοτήσεις είναι ξεπερασμένο και θα σταθεί στην ανάγκη να αλλάξει δομικά ο σχεδιασμός λειτουργίας της αγροτικής παραγωγής, η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Loading

Play