Ο Μητσοτάκης «παγώνει» τους πλειστηριασμούς μέχρι 15 Μαρτίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στο κοινοβούλιο.

Ο Μητσοτάκης «παγώνει» τους πλειστηριασμούς μέχρι 15 Μαρτίου

Η κυβέρνηση «παγώνει» τους πλειστηριασμούς μέχρι τις 15 Μαρτίου, μετά από σχετική εντολή που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο οικονομικό επιτελείο.

Η οδηγία που έλαβε ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν επιδεχόταν καμία αμφισβήτηση: «Μέχρι τα μέσα Μαρτίου να μην βγει κανένα σπίτι στο… σφυρί» και σαφώς θα την ακολουθήσει κατά γράμμα, αφού άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν πως σε διαφορετική περίπτωση η εικόνα της κυβέρνησης θα «τσαλακωθεί», σε μια χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στα πάνω του δημοσκοπικά, ενώ η κυβερνητική επιρροή προς το κέντρο είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ιδίως για κυβερνών κόμμα.

Ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλλε να μην γίνουν πλειστηριασμοί απαντά στην εύλογη ανησυχία που είναι διάχυτη στην κοινωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με την οικονομία στην περίοδο των lockdown. «Δεν γίνεται όταν νοικοκυριά και επιχειρήσεις πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, κάποιοι να… παίζουν με τις ζωές των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται», τονίζουν στο Politic κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού σκεπτικού.

Συμφωνούν και οι θεσμοί

Το σκεπτικό της κυβέρνησης βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και τους θεσμούς, οι οποίοι εκτιμούν πως ενδεχόμενη «σκληρή γραμμή» θα προκαλούσε σωρεία προβλημάτων που ενδεχομένως θα οδηγούσαν σε κοινωνική αναταραχή. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποδέχθηκαν το καθολικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών έως τις 15 Μαρτίου. Αντίθετα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν ήταν το ίδιο θερμές οι διοικήσεις των τραπεζών,  οι οποίες προσδοκούσαν πως η κυβέρνηση δεν θα είχε υποστήριξη από τα τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση μελετά νέους τρόπους στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων. Μετά από σχετική διαβούλευση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την 5η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού. Οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν ενισχύουν την ευελιξία που παρέχει το προσωρινό πλαίσιο, αυξάνουν τα όρια κρατικής ενίσχυσης και επεκτείνουν τους σχετικούς χρονικούς ορίζοντες.

Τι αλλάζει

Στις βασικότερες από τις αλλαγές που εισάγονται, μεταξύ άλλων, είναι:

-Η παράταση της εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου ως το τέλος του 2021, από τον Ιούνιο του 2021 που είχε καθοριστεί με πρόσφατη τροποποίηση.

-Η πρόβλεψη της δυνατότητας μετατροπής των επιστρεπτέων μέτρων (Επιστρεπτέα Προκαταβολή, εγγυήσεις, δάνεια) σε άλλες μορφές ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις, όπως επιχορηγήσεις.
-Ο διπλασιασμός των ορίων ενισχύσεων που πλέον (μαζί με την αξιοποίηση του ορίου των 200.000 ευρώ μέσω του de minimis), το μέγιστο συνολικό ποσό ανά επιχείρηση δύναται να διαμορφωθεί στα 2.000.000 ευρώ.

-Η αύξηση του ορίου των κρατικών ενισχύσεων για την κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, από τα 3.000.000 ευρώ στα 10.000.000 ευρώ.

Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή σχετική διάταξη για την ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος επιδότησης παγίων δαπανών. Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι πληττόμενες επιχειρήσεις που μεταξύ άλλων θα παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος.

Loading

Play