Του Γιάννη Χαβιανίδη
Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει τις αποφάσεις του αναφορικά με το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Έχοντας επιστρέψει από την Αμερική, όπου συνάντησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να οριστικοποιήσει τις σκέψεις του προκειμένου τις επόμενες ημέρες να δημοσιοποιήσει ποιός ή ποια θα είναι το πρόσωπο που θα στηρίξει για το ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα ως διάδοχος του Προκόπη Παυλόπουλου.
“Οι όποιες εκκρεμότητες θα κλείσουν σύντομα” σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, δίνοντας τον τόνο όσων θα ακολουθήσουν, μιας και η κυβέρνηση έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις, κυρίως στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και της οικονομίας. Συν τοις άλλοι, η παρατεταμένη προεδρολογία δεν κάνει καθόλου καλό στην πολιτική ζωή της χώρας.
Μη πολιτικό πρόσωπο ή Σταύρος Δήμας
Οι έως τώρα ενδείξεις συνηγορούν ότι πρώτη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κάποιο μη πολιτικό πρόσωπο. Εφόσον είναι και γυναίκα, τότε πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που είχε θέσει εξ αρχής ο πρωθυπουργός. Σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις δείξουν πως η συγκεκριμένη επιλογή δεν “τραβά” σε επίπεδο κοινωνίας και δεν τυγχάνει ευρείας πολιτικής αποδοχής, τότε το μεγάλο φαβορί είναι ο Σταύρος Δήμας.
Καθοριστικός παράγοντας θα είναι το ΚΙΝΑΛ, με το οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα άτυπο “παζάρι” με αφορμή τον εκλογικό νόμο. Η ΝΔ θέλει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ για να μπορέσει να αλλάξει την απλή αναλογική που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη ζητά ως αντάλλαγμα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα να ανέλθει πρόσωπο με ευδιάκριτα κεντροαριστερά χαρακτηριστικά. Το πρόσωπο αυτό, πάντως, δύσκολα θα είναι η Μαρία Δαμανάκη, η οποία έχει κατορθώσει να συσπειρώσει τους πάντες εναντίον της…
Σκέφτεται την παραίτηση ο Παυλόπουλος
Όσον αφορά στον Προκόπη Παυλόπουλο, όσο περνούν οι ημέρες, τόσο βρίσκεται (σχεδόν) και με τα δυο πόδια εκτός του Προεδρικού Μεγάρου. Εφόσον, μάλιστα, δεν προταθεί από τη ΝΔ, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί από το αξίωμα για το υπόλοιπο της θητείας του, ακολουθώντας την τακτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1985 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου πρότεινε τελικά τον Χρήστο Σαρτζετάκη και όχι τον τότε Πρόεδρο, όπως διαβεβαίωνε αρχικά.