Ο Μητσοτάκης ψάχνει τον «Τσιόδρα» της οικονομίας
γρ. Τύπου Πρωθυπουργού

Ο Μητσοτάκης ψάχνει τον «Τσιόδρα» της οικονομίας

Του Σταύρου Οραήλογλου

Έναν αντίστοιχο “Τσιόδρα” για τα θέματα της οικονομίας, μετά την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα “τρέξει” καλύτερα και θα γίνει πιο κατανοητό το συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόσωπο αυτό φαίνεται πως θα είναι ο νομπελίστας, ακαδημαϊκός, Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος προεδρεύει της ειδικής Επιτροπής επιστημόνων, η οποία εξετάζει το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας.

Ποιός είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης

Πρόκειται για έναν “sir”, που έχει τιμηθεί το 2010 με το βραβείο Νόμπελ οικονομικών επιστημών, μαζί με τους Ντέιλ Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοιονομία.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Ελληνοκύπριος οικονομολόγος και σήμερα είναι Regius Professor στο London School of Economics, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης σηματοδοτεί μια καινούργια ελπιδοφόρα εποχή για την Ευρώπη μετά από μια πολύ μεγάλη κρίση. “Έχουμε πράγματι μια εντυπωσιακή παρέμβαση με ένα τεράστιο ποσό, πρωτοφανές στην ιστορία της Ένωσης. Είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου και ταυτόχρονα μια απάντηση στους ευρωσκεπτικιστές και κάθε είδους λαϊκιστές που προέβλεπαν το τέλος της Ένωσης. Από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. θα δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ως δάνεια. Αν σε αυτά τα ποσά, συνυπολογίσουμε και τα 540 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του ESM και του SURE, τότε η συνολική ευρωπαϊκή παρέμβαση πλησιάζει το 1,3 τρισ. ευρώ. Και στην παρέμβαση αυτή δεν υπολογίζεται ούτε η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας” τονίζουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν νέα μνημόνια

Αυτό που θέλει να καταστήσει σαφές η Κυβέρνηση είναι πως τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία δεν συνδέονται με κάποιου είδους εποπτεία. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, όροι και περιορισμοί, που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις. “Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα. Επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης. Αυτό είναι ξεκάθαρο” σχολιάζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας πως “η χώρα διαθέτει μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση που ήδη εφαρμόζει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο και θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μεταμόρφωση της Ελλάδας”.

Δείτε επίσης: Στις 12/6 απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα

Loading

Play