Ο Μητσοτάκης ρίχνει επενδυτικά δίχτυα στην Κίνα,  με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης ρίχνει επενδυτικά δίχτυα στην Κίνα,  με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα την Κίνα με σκοπό να ρίξει επενδυτικά δίχτυα σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αγορές παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, όμως, έχει το βλέμμα του στραμμένο στη Μέση Ανατολή, διότι γνωρίζει ότι από την έκβαση της έντασης στην πολύπαθη περιοχή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η ενεργειακή πίεση που θα ασκηθεί και στην Ελλάδα.

Στη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει συγκεκριμένη ατζέντα. Θέλει να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι η Ελλάδα να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, τις τουριστικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ελλάδα-Κίνα οικονομική συμμαχία

Σε οικονομικό επίπεδο, πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα. Θέση της Ελλάδας είναι ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς.

O Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη. Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σαγκάη, όπου θα εκπροσωπήσουν τον Πρωθυπουργό στην Έκθεση CIIE, (China International Import Expo). Την έκθεση, όπου θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις.

Η μάχη του φυσικού αερίου

Από εκεί και πέρα η εντός των συνόρων “μάχη” θα αφορά στην ενέργεια. Στο συγκεκριμένο πεδίο τα δεδομένα είναι θετικά, καθώς το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως κατέγραψε η Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα συγκρατεί τις τιμές αισθητά χαμηλότερα από εκείνη του μέσου ευρωπαϊκού όρου λόγω και της επιλογής της Κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα τους πολίτες με στοχευμένα μέτρα και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το θετικό δημοσιονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Δείτε επίσης: Κωνσταντοπούλου για Χουρδάκη και Παπαϊωάννου: «Ντροπής πράγματα, μάνα και γιος να πάρουν τις δύο έδρες στο σπίτι τους»

Loading

Play