Ο Μητσοτάκης σιγοντάρει το σχέδιο Μακρόν για ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ

Παρακολουθώντας κανείς από απόσταση την υπογραφή της στρατηγικής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σιγοντάρει το σχέδιο του Εμμανουέλ Μακρόν για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ.

Άλλωστε ο Γάλλος πρόεδρος, το όχι και τόσο μακρινό 2019, ήταν αυτός που είχε κηρύξει «εγκεφαλικά νεκρό» το ΝΑΤΟ, δίχως να έχει κρύψει ποτέ το όραμά του (και γιατί όχι το σχέδιο του) για μια Ευρώπη περισσότερο αυτόνομη που δεν θα εξαρτάται ούτε θα καθορίζει την πολιτική σύμφωνα με τις… ορέξεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

propoli

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το Παρίσι δεν επιθυμεί την ευρωατλαντική συμμαχία. Κάθε άλλο… Απλώς θέλει να βλέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πιο μαχητική και πιο διεκδικητική ως το ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει στις διεθνείς εξελίξεις.  

Άλλωστε το είχε περιγράψει ο Ζαν Ιβ Λεντριάν, υπουργός Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, σε ομιλία του σε συνέδριο με θέμα: «Μετά το 1989: Ελπίδες και απογοητεύσεις μετά τις επαναστάσεις». Όπως είχε πει τότε ο Γάλλος υπουργός η βορειοατλαντική συμμαχία είναι απαραίτητη και οι Γάλλοι θέλουν να τη διατηρήσουν. «Τη χρειαζόμαστε πολιτικά, στρατιωτικά και στρατηγικά» σημείωσε με νόημα, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «όλοι όμως κατανοούν πως η εποχή στην οποία η Ευρώπη μπορούσε να βασίζεται αποκλειστικά σε άλλους για την ασφάλειά της και να εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς έχει παρέλθει». 

Η τύχη χαμογελά στην Ελλάδα

Το ευτύχημα για την Ελλάδα ότι η στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία έχει καίρια σημασία, διότι το Παρίσι θα συνεχίσει να βρίσκεται μόνιμα απέναντι στις επιδιώξεις της Τουρκίας.

Η Ελλάδα και η Γαλλία, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  κατευθύνονται σε μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής τους. «Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι υπήρχαν χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες προσέφεραν απτή στήριξη στην πατρίδα μας όταν την χρειάστηκε και μέσα από γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, στην ξηρά, στον αέρα και στις θάλασσές μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος, δε, σε ευρύτερο πλαίσιο, στην ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, ανέφερε: «Η Ελλάδα και η Γαλλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης που είναι πια απολύτως επιτακτικό να προχωρήσει. Χαρακτήρισε δε  «ώριμη» την πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. 

»Είναι ώριμη πρόταση διότι αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων. Και το γεγονός τελικά ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχής μας. Τονίζω, η Ευρωατλαντική Συμμαχία αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα, αμυντικό πυλώνα που θα ενώνει πάντα άρρηκτα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όμως, η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί εφόσον το επιθυμεί να μπορεί να δρα αυτόνομα, χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη συναίνεση οποιουδήποτε άλλου, αν κρίνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης τα οποία η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί».

Δείτε επίσης: Αυτή είναι η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας (vids)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading