Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του βρίσκονται στο κυνήγι της ανάπτυξης προκειμένου να ορθοποδήσει η οικονομία και η μεσαία τάξη να μην… αισθανθεί (όσο αυτό είναι εφικτό) τις ανατιμήσεις των προϊόντων. Άλλωστε το πεδίο της οικονομίας είναι αυτό που κρίνει το παρόν και το μέλλον κάθε κυβέρνησης. Παράλληλα, όμως, σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, ασχολείται επί καθημερινής βάσης και με την… πράσινη ανάπτυξη.
Για να το πετύχει προχωρά σε παρεμβάσεις σε πέντε μεγάλα πεδία προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, «η χώρα να κάνει τη μεγάλη διαφορά» συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η πρώτη παρέμβαση αφορά την παραγωγή ενέργειας: πώς θα φύγουμε από το λιγνίτη και τελικά από το φυσικό αέριο, για να πάμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η δεύτερο είναι η βιομηχανία, το πώς «πρασινίζουμε» τη βιομηχανία, ειδικά τομείς όπως το τσιμέντο, όπως τα πετρελαιοειδή, όπου και εκεί γίνεται πολύ σημαντική προσπάθεια.
Η τρίτο είναι οι μετακινήσεις -είναι γνωστό το φιλόδοξο σχέδιο να προάγουμε την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας- ξεκινώντας από τα οχήματα, πηγαίνοντας στα επαγγελματικά οχήματα, στα λεωφορεία, στα πιο βαριά φορτηγά.
Η τέταρτη αφορά τα σπίτια μας, το πώς τα ψύχουμε, το πως τα θερμαίνουμε, όπου και εκεί ο ηλεκτρισμός έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Και η πέμπτη, ίσως και η πιο δύσκολη, είναι ο αγροτικός, το «πρασίνισμα» του οποίου προϋποθέτει πολύ σημαντικές αλλαγές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα ή μέσα σε δύο χρόνια.
Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη
Αποτελεί υποχρέωσή μας -όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της νέας φωτοβολταϊκής μονάδας της εταιρείας R Energy 1, στην Κορινθία- όχι απλά εθνική, όχι απλά ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη στην κυριολεξία κατεστραμμένο. Ως Ευρώπη έχουμε ήδη αναλάβει τις δικές μας δεσμεύσεις. Θα είμαστε η πρώτη ήπειρος κλιματικά ουδέτερη το 2050. «Και η φιλοδοξία μου είναι η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σταθερός στη δέσμευσή του ο Μητσοτάκης
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός πριν από δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2019, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είχε εξαγγείλει την απόφασή μας να απεξαρτηθούμε πολύ γρήγορα από το λιγνίτη και να κλείσουμε και την τελευταία μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από λιγνίτη το αργότερο έως το 2028. Έτσι η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας εξασφαλίζοντας σημαντικούς πόρους για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Η απόφαση έχει δικαιωθεί και οικονομικά καθώς ο λιγνίτης είναι πάρα πολύ ακριβός πια αφού το κόστος των εκπομπών έχει πάει από τα 25 στα 60 ευρώ τον τόνο. Η επιλογή τώρα είναι μία πολύ ισχυρή παρουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, το γρηγορότερο, καθώς είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και φθηνές.
Δείτε επίσης: Οικονόμου: «Υπάρχει η πρόβλεψη της εισόδου των εφήβων σε κλειστούς χώρους με rapid test»
- Τα ζώδια σήμερα: Φέρνοντας έμπνευση και προοπτικές
- Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου: Επίκεντρο ο προϋπολογισμός 2025 υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Μαρία Κορινθίου: Οι λόγοι της διακοπής συνεργασίας της με τον Γιώργο Λιάγκα
- Λιθουανία: Συντριβή αεροσκάφους κοντά στο αεροδρόμιο της Βίλνας
- Συντριβή εμπορευματικού αεροσκάφους της DHL κοντά στο αεροδρόμιο του Βίλνιους
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr