Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαλαμίνα επιβεβαίωσε αυτό που γράφεται, λέγεται και ακούγεται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες. Ότι, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στρίβει» αριστερά για να σταματήσει «διαρροές» προς το ΚΙΝΑΛ, ενώ η βάση της Νέας Δημοκρατίας επιζητά στροφή προς τα δεξιά.
Αυτήν τη στιγμή η εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελείται αποκλειστικά από ψηφοφόρους της «γαλάζιας» πολυκατοικίας. Έχουν ενσωματωθεί και πολλοί από το χώρο του κέντρου, γεγονός που στην κυβέρνηση το αποκαλούν «διεύρυνση». Πρόκειται, όμως, για μια τάση που «μπερδεύει» τις δημοσκοπήσεις, καθώς αυτήν τη στιγμή οι όποιες διαρροές καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για το κυβερνών κόμμα αφορούν κυρίως πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ οι οποίοι αμφιταλαντεύονται για το εάν θα ψηφίσουν ξανά Κυριάκο Μητσοτάκη ή αν θα επιστρέψουν στο πολιτικό τους σπίτι, το ΚΙΝΑΛ. Εξ ου και ο διαχωρισμός λίγες γραμμές παραπάνω. Η συγκεκριμένη εκλογική δύναμη ψήφισε «Κυριάκο Μητσοτάκη» και όχι Νέα Δημοκρατία.
Αντιδρά στη μετάλλαξη η βάση της ΝΔ
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του κόμματος γιγαντώνεται η γκρίνια για τους «μουσαφίρηδες». Εκείνους, που ήρθαν ως «μετεγγραφές» στο κόμμα και έχουν καταλάβει όλες τις θέσεις «κλειδιά». Τόσο στον κομματικό μηχανισμό, όσο και στην κυβέρνηση. Οι αρχικές μουρμούρες γίνονται σταδιακά φωνές. Παρόλα αυτά η συγκολλητική κόλλα της εξουσίας σκεπάζει τις όποιες διαμαρτυρίες, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αγωνιά για την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.
Από τη δική του πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά -και θα κριθεί γι’ αυτό στην κάλπη-ότι η ΝΔ πρέπει να «σπάσει» το μονοπώλιο της Αριστεράς σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας και πως η μεγάλη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η ΝΔ ως κυβέρνησης κάνεις συγκεκριμένες πράξεις στο πεδίο. Γι’ αυτό πολλές φορές περιγράφει το κόμμα ως μια μεγάλη, λαϊκή παράταξη, με κοινωνικές ευαισθησίες που αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη με τρόπο συμπεριληπτικό και δεν αφήνει πίσω κανέναν, πολλώ δε τους πιο αδύναμους της κοινωνίας.
Το προεκλογικό δίλημμα του Μητσοτάκη
Η στρατηγική αυτή αποτελεί μέρος του προεκλογικού σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου, που όσο πλησιάζει ο καιρός προς τις κάλπες θα θέσει ένα συγκεκριμένο προεκλογικό δίλημμα: «Πρόοδος ή συντήρηση»;
Το είπε, εμμέσως, ο ίδιος από τη Σαλαμίνα, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο της Ελλάδας που οραματίζεται δεν ολοκληρώνεται σε μια τετραετία. Το παραδέχθηκε επισημαίνοντας πως: «Τα διλήμματα τα οποία θα τεθούν -και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στο Συνέδριο- θα είναι πολύ σαφή. Δεν είναι τα παραδοσιακά διλήμματα Αριστεράς και Δεξιάς. Τώρα το βασικό ζήτημα είναι αν θα πάμε μπροστά, αν θα κεφαλαιοποιήσουμε τη σταθερότητα την οποία έχουμε πια ως χώρα ή αν θα ξανακυλήσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που όλοι μας θέλουμε να ξεχάσουμε. Εξάλλου, οι αντίπαλοί μας στο πρόσφατο συνέδριό τους μας θύμισαν από τι γλιτώσαμε. Και φρόντισαν να το κάνουν με τρόπο πολύ γλαφυρό και πολύ παραστατικό».
Δείτε επίσης: Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Τζον Κέρι για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής
- Θέλτα – Χετάφε 1-0: Σημαντική νίκη με γκολ του Δουβίκα
- Δέσμευση για ασφαλή σιδηρόδρομο από τον Τζιτζικώστα κατά την επικείμενη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο
- Το πανόραμα της Premier League: Αποτελέσματα και η επόμενη αγωνιστική
- Στο Μέγαρο Μουσικής η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Παναγιώτη Γιαννάκη
- Νέο Υόρκη: Η Δημοκρατία των ΗΠΑ ισορροπεί επικίνδυνα στο πεδίο της πολιτικής σάτιρας