(POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης θέλει να «ξηλώσει» το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η πρόσφατη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» και τα όσα είπε για το Σύμφωνο Σταθερότητας επιβεβαιώνουν ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να το «ξηλώσει». Ασφαλώς τάσσεται υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ωστόσο ζητά -ή καλύτερα απαιτεί- από την Ευρώπη μεγαλύτερη ευελιξία που θα οδηγήσει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε ένα ασφαλέστερο μονοπάτι ως προς τη σταδιακή μείωση του χρέους.

Είναι αλήθεια ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι «παρωχημένο». Όπως είναι αλήθεια και το γεγονός ότι η Ελλάδα συντάσσεται απόλυτα με τον άξονα Γαλλίας-Ιταλίας, δηλαδή Μακρόν-Ντράγκι στο αίτημα για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων μετά την πανδημία.

propoli

Παρόλα αυτά το ζήτημα είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό αφού καλές οι προθέσεις, όμως επί της ουσίας συγκροτείται ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο μοντέλο λιτότητας που υπηρετεί ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ. Άρα, όλα είναι  θέμα διαπραγμάτευσης και συμβιβασμών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και με την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε στην Ευρώπη μεγάλο θέμα για την αλλαγή του  μοντέλου που εφαρμόζεται σήμερα.

Ευρωπαϊκό μπρα ντε φερ

Ασφαλώς, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η τροποποίηση της συνθήκης είναι μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με δεδομένη την παραδοχή ότι οι όποιοι ελιγμοί θα γίνουν στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Ελλάδα τάσσεται δυναμικά υπέρ ενός νέου πλαισίου το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Όπως επισήμανε ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα: «Μιλάμε για ένα σύνολο κανόνων που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και ένα μονοπάτι για τη σταδιακότερη μείωση του χρέους.  Ίσως θα έπρεπε επίσης να αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο ορισμένα είδη δαπανών κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος».
Μάλιστα, παρατήρησε ότι πρέπει να διατηρήσουμε την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτείται για να λειτουργήσει μία νομισματική ένωση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες και πρέπει σταδιακά να συγκλίνουμε. 

Δείτε επίσης: Με τη συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις Βρυξέλλες

Loading