«Φρένο» σε κάθε συζήτηση για οριοθέτηση στο 5% του ποσοστού που θα πρέπει να συγκεντρώνει κάθε κόμμα για να εξασφαλίζει την είσοδο του στη Βουλή έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απαντώντας στη σχετική φημολογία που έχει αναπτυχθεί από την επομένη των εθνικών εκλογών του Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πως τα σχετικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν τον αφορούν και δεν είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο βλέπει να συμβαίνει.
Προφανώς οι φήμες δεν προέκυψαν… τυχαία, αλλά οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν και μόνο στο άκουσμα της… πληροφορίας ανάγκασαν το Μέγαρο Μαξίμου να βάλει τελεία σε κάθε σχετική συζήτηση. Γι’ αυτό και ο ίδιος επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η λύση για το ποια κόμματα μπαίνουν τελικά στη Βουλή δεν είναι κατ’ ανάγκη να αυξηθεί το εκλογικό όριο. Αντίθετα, τη λύση στο ζήτημα της ποιότητας της δημοκρατίας μας θα πρέπει να έρθει μέσα από την κοινωνία και την κοινοβουλευτική πραγματικότητα οι οποίες καλούνται σε πραγματικό χρόνο να αποδομήσουν κόμματα και κομματίδια τα οποία εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες στο πολιτικό σκηνικό.
Η «αναβάθμιση» του ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση
Στο μεταξύ, αντιλαμβανόμενος το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει στρατηγικά να αναγάγει σε αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ. Αφορμή στάθηκε η «ακατανόητη», όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο νομοσχέδιο που αίρει κάθε περιορισμό στην ψήφο των αποδήμων
«Αν το ΠΑΣΟΚ δεν την ψηφίσει, πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Ο μόνος λόγος γιατί να το κάνει, είναι γιατί θα πει, μα εγώ είμαι αντιπολίτευση, άρα πρέπει να καταψηφίζω” σημείωσε χαρακτηριστικά στη χθεσινή του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός. “Μα, έτσι θα πάμε μπροστά; Δηλαδή να αλλάξει τη θέση του σε σχέση με αυτό το οποίο είχε πει πριν από ένα χρόνο; Άρα, ο κίνδυνος εδώ είναι να υπάρχει ένας διαγκωνισμός αντιπολιτευτικού λόγου και να χάνουμε τη δυνατότητα για κάποιες συναινέσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες. Γιατί εδώ για την άρση των περιορισμών χρειαζόμαστε 200 ψήφους» σημείωσε σχετικά.
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εσωτερικών, είχε δηλώσει ότι “θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους. Και σημείωσε ότι «θα έχει μια ιδιαίτερη συμβολική αξία το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφίσουμε να αφορά ουσιαστικά την πλήρη πολιτική ενσωμάτωση της ελληνικής ομογένειας στις εκλογικές μας διαδικασίες. Παραμένω αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο των 200 βουλευτών, ώστε αυτή η παρέμβαση να ισχύσει ουσιαστικά από τις ευρωεκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.
Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Μεγάλος στόχος να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς με την Τουρκία με γνώμονα το διεθνές δίκαιο