Ο Μητσοτάκης ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης και γιατί αποφάσισε τώρα να «τραβήξει» το αυτί των τραπεζών

Η επανάληψη των προεκλογικών διλημμάτων που θέτει ξανά και ξανά στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται να επιβεβαιώσει την πολιτική ανασφάλεια που νιώθει ο Πρωθυπουργός ενόψει της διπλής κάλπης. Ναι μεν στις δημοσκοπήσεις διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ανησυχεί έντονα για την υποβόσκουσα κοινωνική αντίδραση. Γι’ αυτό ζητάει με τον πολιτικό λόγο που αρθρώνει μοιάζει να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και για να τους πείσει αποφάσισε τώρα να «τραβήξει», μέσω του Χρήστου Σταϊκούρα, το αυτί των τραπεζών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μελετά καθημερινά τις δημοσκοπήσεις. Τις αξιολογεί με τους συνεργάτες του, τις αναλύει επί μέρους και «διαβάζει» τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Θέλει να «νιώσει» τον σφυγμό της κοινωνίας. Εξ ου και οι διαδοχικές παραγγελίες του Μεγάρου Μαξίμου προς τις δημοσκοπικές εταιρίες να προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις. Ξέρει πως επί του παρόντος παίζει μόνος και ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πείθει τους πολίτες. Παρόλα αυτά ανησυχεί έντονα γιατί γνωρίζει πως ο δρόμος προς τις κάλπες είναι δύσβατος καθώς πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία όπου όλα μπορούν να αλλάξουν από λεπτό σε λεπτό. Άλλωστε, στην παρούσα φάση, απομακρύνονται από το κοντά του φίλοι και σύμμαχοι της τελευταίας εξαετίας. Και αυτό του προκαλεί έντονο εκνευρισμό και γενικευμένη ανασφάλεια.

Αγωνία Μητσοτάκη για το κοινωνικό του προφίλ

Θέλοντας να φτιάξει το κοινωνικό του προφίλ και να δείξει ότι η Κυβέρνησή του είναι φιλολαϊκή, ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να τρίξει τα δόντια στις τράπεζες προκειμένου να αφήσουν στην άκρη το ύφος των χιλίων καρδιναλίων και να εφαρμόσουν πιο ανθρώπινη πολιτική ως προς τους δανειολήπτες. Κυρίως εκείνους που πραγματικά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Οι αυστηρές οδηγίες Σταϊκούρα στις τράπεζες

Στο πλαίσιο αυτό ο Χρήστος Σταϊκούρας απαίτησε από τις διοικήσεις των τραπεζών να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες εφαρμόζοντας πιο ευέλικτες πολιτικές όπως η αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, η μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, βάζοντας φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών και σταματώντας τα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022

Όπως τονίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου: «Μπροστά στις νέες προκλήσεις που ορθώνονται λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων η Κυβέρνηση ζητά από τις τράπεζες να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Δείτε επίσης: Την ΠτΔ συναντά σήμερα ο πρωθυπουργός

Loading