Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία. Εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue», Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης “ζυγίζει” τους αγρότες και “βλέπει” την επόμενη ημέρα

Ημέρα απολογισμού για το αγροτικό μέτωπο είναι η σημερινή στο Μέγαρο Μαξίμου

Ημέρα απολογισμού για το αγροτικό μέτωπο είναι η σημερινή στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης (από την Ινδία όπου βρίσκεται) “ζυγίζει” τους αγρότες, προσπαθεί να ερμηνεύσει τις επόμενες κινήσεις τους και “βλέπει” την επόμενη ημέρα προκειμένου να χαράξει τη στρατηγική και τις γραμμές άμυνας του ως προς τα αιτήματά τους, ενόψει των ευρωεκλογών.

propoli

Συνεργάτες του εξηγούν προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τόνους ότι ανεξαρτήτως των κινητοποιήσεων, η Κυβέρνηση είναι δίπλα στους αγρότες και προχωρά στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, τόσο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που περιλαμβάνει το αγροτικό ρεύμα και το αγροτικό πετρέλαιο, όσο και θεσμικά ζητήματα που σχετίζονται με την ΚΑΠ και τις ελληνοποιήσεις προϊόντων. Παράλληλα, προσθέτουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Ψυχραιμία και κυβερνητική χείρα φιλίας στα μπλόκα

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα και την αναταραχή που υπήρξε στην καρδιά της πρωτεύουσας, από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η Αστυνομία εφάρμοσε ένα πλέγμα μέτρων τροχαίας, τάξης και ασφάλειας, ώστε να διασφαλιστεί το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Π.Δ. 73/2020 για τη ρύθμιση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων.

Καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, ήταν η απόλυτη συνεργασία και η ψύχραιμη στάση που επέδειξαν οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις καθώς και η κατανόηση και συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι εφάρμοσαν τις συστάσεις της Αστυνομίας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και τάξης.

Κανένα περιθώριο για νέα μέτρα

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των αγροτών, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανταποκριθεί σε πολλά από τα αιτήματα τους, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα και για αυτό το λόγο έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά μέτρων στήριξης τα οποία είτε ήδη υλοποιούνται είτε είναι στον άμεσο σχεδιασμό προς υλοποίηση.

Ένα από αυτά είναι το φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια. “Το να έχει κάποιος αγρότης σήμερα ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα είναι μια τεράστια πρόοδος σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος εκεί που βρίσκονται σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή” σημειώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και προσθέτουν πως η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο δημοσιονομικού κόστους 82 εκ. ευρώ και προκαταβολή της επιστροφής ύψους άμεσα 40 εκ. στα τέλη Μαρτίου, κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Δέσμευση μας είναι από το 2025 να υπάρχει μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι άμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση με την συμμετοχή την αγροτών για την επαναφορά της επιστροφής που καταργήθηκε το 2016” τονίζουν χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Μπαράζ συγκεντρώσεων σήμερα (22/2) στη Θεσσαλονίκη

Loading