Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί στο δικαστήριο Μπάμπουσκίνσκι της Μόσχας, όπου πέριξ του κτιρίου υπήρχαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για να παραστεί εκ νέου στην ακροαματική διαδικασία μια άλλης δικαστικής υπόθεσης, στην οποία κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση ενός 95 χρόνου βετεράνου πολέμου, η οποία είχε ανασταλεί εξαιτίας του ότι ο Ναβάλνι νοσηλευόταν στη Γερμανία μετά τη δηλητηρίαση του με νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας «Νοβιτσόκ».
Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης κατηγορείται ότι συκοφάντησε εν γνώσει του και σκόπιμα διαδίδοντας ψευδή στοιχεία για τον βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Ιγκνάτ Αρτεμένκο, που συμμετείχε σε ένα διαφημιστικό σποτ που είχε θέμα την συνταγματική αναθεώρηση.
Εναντίον είχε ασκηθεί δίωξη στα μέσα Ιουνίου. Τότε ο Ναβάλνι είχε αναφέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο προπαγανδιστικό αυτό διαφημιστικό σποτ για την συνταγματική αναθεώρηση του τηλεοπτικού δικτύου RT , είναι «τσιράκια και προδότες».
Σύμφωνα με την εκδοχή της ανάκρισης, οι λέξεις αυτές ήταν προσβλητικές για τον Αρτεμένκο, ο οποίος όταν πληροφορήθηκε για την ανάρτηση αυτή με τους εν λόγω χαρακτηρισμούς από έναν γείτονα του και ζήτησε να του την δείξουν, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε.
«Ο Ναβάλνι με συνειδητή πρόθεση διέδωσε ψευδή στοιχεία για τον Αρτεμένκο. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, του προκάλεσαν ηθική βλάβη», δήλωσε ο εισαγγελέας
Ο ίδιος ο Ναβάλνι αρνήθηκε την κατηγορία και είπε κατά την διάρκεια της δίκης: «όχι φυσικά δεν την δέχομαι» και προσέθεσε ότι δεν γνωρίζει τον βετεράνο Αρτεμένκο και ότι ποτέ δεν τον γνώριζε.
Η συνήγοροι υπεράσπισης του δήλωσαν ότι ο Ναβάλνι στο σχόλιο του προέβη σε αξιολογικές κρίσεις και δεν δυσφήμισε τον βετεράνο πολέμου. Κατά την άποψη του εμπειρογνώμονα σε ζητήματα λεξικογραφίας και καθηγητή Ανατόλι Μπαράνοφ, ο οποίος συνέταξε γλωσσολογικό πόρισμα κατά παράκληση της υπεράσπισης , δήλωσε ότι οι διατυπώσεις του Ναβάλνι δεν περιέχουν αναφορές για κάποια οποιαδήποτε γεγονότα τα οποία μπορούν να διαψευσθούν, αλλά απλώς αξιολογικούς αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Η συκοφαντία δε, σύμφωνα με τον Μπαράνοφ, είναι η εκ προθέσεως διάδοση ψευδών γεγονότων για έναν άνθρωπο που έχει στόχο να βλάψει την φήμη του.
Πηγές: TASS, Svoboda.org