Τι συζήτησαν οι δύο ισχυροί της Ευρώπης – Τι δεσμέυτηκαν
Στο Παρίσι βρέθηκε σήμερα ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς, στο πρώτο του διπλωματικό ταξίδι από τότε που ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του.
Ο νέος καγκελάριος έγινε δεκτός από τον Γάλλο ομόλογό του στο προεδρικό Μέγαρο. Οι δύο ηγέτες φαίνεται να προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις μεταξύ τους διαφορές, όσο κι αν αυτές παραμένουν αγκάθια για τις μεταξύ τους σχέσεις.
Η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και η θέση της πυρηνικής ενέργειας στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων είναι δύο άξονες στους οποίους οι δύο χώρες έχουν διαφορετική προσσέγγιση. Δεσμεύτηκαν, ωστόσο ότι θα διατηρήσουν ισχυρό τον γαλλογερμανικό άξονα.
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάστηκα με την Άνγκελα Μέρκελ πάνω σε όλα αυτά τα θέματα. Γνωρίζω ότι θα συνεχίσουμε μαζί, αγαπητέ Όλαφ, αυτή τη στενή συνεργασία» είπε ο Μακρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Σε πιο συγκροτημένο ύφος ο Γερμανός καγκελάριος υποστήριξε πως Γερμανία και Γαλλία μπορούν από κοινού και με συνεργασία να καταστήσουν την Ευρώπη πιο ισχυρή.
Σταθερότητα των δημοσιονομικών και διευκόλυνση της ανάπτυξης
Η επίσκεψη γίνεται λίγο πριν η Γαλλία αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου. Ο Μακρόν θα επιδιώξει την υποστήριξη της Γερμανίας για τα σχέδιά του να αναδιαμορφώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
«Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα που βρίσκονται ενώπιόν μας από κοινού και πως μπορούμε να συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη για την οποία δόθηκε η δυνατότητα με το ταμείο ανάκαμψης (από την πανδημία της ΕΕ ύψους 750 δισ. ευρώ)- και πως την ίδια στιγμή μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των δημοσιονομικών», σημείωσε. Όπως είπε, είναι εφικτό «να επιτύχουμε και τα δύο την ίδια στιγμή, δεν είναι αντίθετα. Υποσχεθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία που προσφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Πυρινική ενέργεια
Ο Σολτς, απέφυγε να απαντήσει για την πυρινική ενέργεια.
Σε ερώτηση για τις διαφορές ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία σε ό,τι αφορά το αν η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμη, κάτι το οποίο επιθυμεί η Γαλλία, ο Σολτς απέφυγε να απαντήσει.
«Είναι πολύ σαφές ότι κάθε χώρα επιδιώκει τη δική της στρατηγική για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο. Αυτό που μας ενώνει είναι εκείνο πως αναγνωρίζουμε αυτή την ευθύνη και πως είμαστε φιλόδοξοι», είπε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα επιχειρήσει τη διεύρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ουκρανία
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στην Ουκρανία, τονίζοντας πως θα κινηθούν με στόχο την αποτροπή της όποιας αχρείαστης έντασης.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα σήμερα και πως θα συζητήσουν νέες πρωτοβουλίες για το ξεμπλοκάρισμα των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, όταν συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
«Θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω δραστηριότητες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει μια καλή προοπτική», είπε ο Σολτς.
«Έχουμε μια καλή βάση που πρέπει να αναζωογονηθεί – για παράδειγμα οι συνομιλίες στο σχήμα της Νορμανδίας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συζητήσεις ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ουκρανία με σκοπό την επίλυση της κρίσης.
Δείτε επίσης: Αυτές είναι οι παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά: Τι ισχύει με τις αλλεργίες;
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο με ιερέα σε μπουζούκια προκαλεί αντιδράσεις
- Έρχονται άλλες δυο παραιτήσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Κεφαλονιά: Τραγική απώλεια 42χρονης μητέρας σε πυρκαγιά
- Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση οικοδόμων με εργασιακά αιτήματα του κλάδου
- Στρατηγική του Μαξίμου για το μέτωπο κατά του ΠΑΣΟΚ