Η κυβερνητική αστάθεια που καταγράφεται πολιτικά σε ευρωπαϊκές χώρες αναδεικνύει καθημερινά την αναγκαιότητα ισχυρής κυβέρνησης για μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Για μια Ελλάδα που θα μπορεί να πάρει αποφάσεις σε δύσκολες ώρες. Γι’ αυτό και η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι δείχνει το δρόμο στον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε η Ελλάδα να μην γίνει Ιταλία.
Και δεν είναι μόνο η Ιταλία… Τα παραδείγματα είναι πολλά γύρω μας. Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται ήδη με Πρωθυπουργό περιορισμένης διάρκειας καθώς ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον. Στη Γαλλία ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στερείται της δυνατότητας κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, ενώ στη Βουλγαρία επικρατεί αβεβαιότητα μετά την άρση της εμπιστοσύνης από την πολυκομματική κυβέρνηση στο πρόσωπο του Κιρίλ Πέτκοφ, ο οποίος παραμένει Πρωθυπουργός δίχως να έχει σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο Μητσοτάκης που αισθάνεται δικαιωμένος
Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που τις φέρνουν σε δύσκολη θέση, καθώς η βεβαρυμμένη διεθνής συγκυρία απαιτεί κρίσιμες και γρήγορες αποφάσεις. Εδώ αναδεικνύεται η ανάγκη να υπάρχουν στις χώρες σταθερές κυβερνήσεις που να μπορούν να είναι σταθερές και αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των πολλαπλών εξωγενών κρίσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα φαίνεται πόσο δίκαιο είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή του να μην κάνει μικροπολιτικά παιχνίδια με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, παραμένοντας «θεσμικός» και τηρώντας τη δέσμευσή του να εξαντλήσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία.
Και οι τακτικισμοί του Τσίπρα
Όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, οι εξελίξεις αναδεικνύουν ταυτόχρονα πόσο εξωπραγματικά, ανεύθυνα και επικίνδυνα είναι τα όνειρα ΣΥΡΙΖΑ – Βαρουφάκη για συγκυβέρνηση προκειμένου να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν το 2015. Όπως επίσης και ο καιροσκοπισμός του Αλ. Τσίπρα που, σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ συγκρότησε Κυβέρνηση και διεξήγαγε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, έβαλε στο τραπέζι τη «βόμβα» της απλής αναλογικής στα θεμέλια της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας.
Δείτε επίσης: Ν. Ηλιόπουλος: «Σοβαρότητα σημαίνει να μην δίνεις συγχαρητήρια στον εαυτό σου πάνω στα καμένα»