Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027

«Η Ευρώπη καλείται συγκεκριμένα να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο προβλήματα και τέσσερις προκλήσεις. Το πρώτο από τα δύο προβλήματα οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς -το Ηνωμένο Βασίλειο- αποχώρησε από την ΕΕ, και το δεύτερο, στο γεγονός ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφερόμενος στη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

«Σε ό,τι αφορά το πρώτο πρόβλημα, το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων και καθαρών αποδεκτών για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόβλημα, η θέση των καθαρών συνεισφορέων είναι ότι το μέγεθος του νέου ΠΔΠ πρέπει να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των “27”, ενώ:

– Πρώτον, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισοδυναμεί με το 1,30% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,324 τρισεκατομμύρια ευρώ.

– Δεύτερον, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθετε το συνολικό ύψος του ΠΔΠ 2021-2027 στο 1,11% του ΑΕΕ, ή 1,134 τρισ. ευρώ, και

– τρίτον, η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ισοδυναμεί με το 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,094 τρισ. ευρώ.

Συνεπώς, και όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, είμαστε ακόμα μακριά από μία αποδεκτή πρόταση, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι 230 δισ. ευρώ» πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι με έναν μικρότερο κοινοτικό προϋπολογισμό θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να αντιμετωπιστούν οι τέσσερις προκλήσεις που αφορούν την Πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Όπως υποστήριξε, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μίλησε για άρση των αδικιών του παρελθόντος και τη θεμελίωση ενός στέρεου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. «Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που, όχι μόνο δεν επιβάλλει καμία μείωση στις συντάξεις, αλλά προβλέπει και σημαντικές αυξήσεις. Αντιμετωπίζει, πρώτ’ απ’ όλα, τις δύο κραυγαλέες αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες, άλλωστε, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ: Την αδικία σε ό,τι αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και την αδικία σε βάρος συνταξιούχων και εργαζόμενων με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «τόσο οι νέοι συνταξιούχοι -αυτοί που βγήκαν στη σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου- όσο και οι σημερινοί εργαζόμενοι, που συμπληρώνουν 30 και πλέον χρόνια εργάσιμου βίου, θα έχουν αυξήσεις».

«Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, διαμορφώνεται μία κλίμακα με έξι σκαλοπάτια, από τα οποία ο καθένας από αυτούς μπορεί να επιλέξει, με αίτησή του, εκείνο που επιθυμεί», είπε.

Όπως ανέφερε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι καθιερώνεται και άλλη μία κατηγορία, χαμηλών εισφορών, που αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους για τα πρώτα πέντε έτη από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματός τους.

«Παράλληλα, καταργείται η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που βάφτιζε την έκπτωση στις εισφορές των νέων επαγγελματιών “ασφαλιστική οφειλή” και που αναζητούνταν από τον ασφαλισμένο στο μέλλον. Με το νομοσχέδιο αυτό καλύπτεται, επίσης, το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου σε βάρος της εργαζόμενης γυναίκας που αποκτά παιδί. Με συγκεκριμένη διάταξη δίνεται έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις εργαζόμενες μητέρες. Παράλληλα, με άλλη διάταξη στηρίζονται οι συνταξιούχοι που θέλουν να συνεχίσουν νόμιμα τον εργασιακό τους βίο. Οι πολύτεκνοι και οι γεωργοί συνταξιούχοι, εφόσον συνεχίσουν να εργάζονται, θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατήγαγε μία πολύ σημαντική νίκη προς όφελος της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα: «Συγκεκριμένα, με αμετάκλητη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιστρέφονται από την ΕΕ στον ελληνικό προϋπολογισμό περίπου 280 εκατ. ευρώ».

Για τις πολιτικές που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, επισήμανε ότι από το πρωί της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου ξεκίνησε, σε 15 μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές της χώρας, η πιλοτική εφαρμογή της νέας διαδικασίας της δήλωσης γέννησης, όπως σχεδιάστηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Πλέον, μία χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία ενέπλεκε τέσσερις υπηρεσίες και ταλαιπωρούσε τους πολίτες, θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται μέσα στο μαιευτήριο. Τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας. Επιπλέον, θα κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα σχετικά κριτήρια», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι από φέτος -που είναι ολυμπιακή χρονιά- και για τα επόμενα τρία χρόνια υλοποιείται το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά» με σκοπό την προώθηση του αθλητικού ιδεώδους και του αθλητικού ήθους, ως πρότυπο της καθημερινής ζωής. «Για τον σκοπό αυτό συστήθηκε Οργανωτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού (πρωταθλητές και ολυμπιονίκες), μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς (Ολυμπιακή Επιτροπή, Παραολυμπιακή Επιτροπή, ΕΣΚΑΝ, εκπρόσωποι συνδέσμων αθλητών ομαδικών αθλημάτων κ.ά.), με τη στήριξη των περιφερειών και της ΚΕΔΕ», σημείωσε.

Όπως τόνισε, το β’ εξάμηνο του 2019 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του ρυθμού εκταμιεύσεων που αφορούν δράσεις κρατικών ενισχύσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).

«Μέσα στο τελευταίο επτάμηνο διοχετεύθηκαν 650 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία για δράσεις ποιοτικού εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση τουριστικών πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε Αττική και Κρήτη, για την προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και βοηθητικών εγκαταστάσεων για εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε παραλίες του Δήμου Ρεθύμνης, την ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης-Αξιοποίησης των Υποδομών σε Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Έγινε πληρωμή 100.000.000 ευρώ, ως δεύτερη δόση, προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, προκειμένου να συμμετέχει μέσω των ελληνικών τραπεζών στη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ποσοστό 40% επί του κάθε δανείου».

Τέλος, για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, το πρωί, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, θα συναντήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Φ. Γιαννούλη

©Πηγή: amna.gr

Loading