Ο Τσίπρας στο Harvard: Τέσσερις καίριες προτάσεις για τη νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική της ΕΕ

Ο Τσίπρας στο Harvard: Τέσσερις καίριες προτάσεις για τη νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική της ΕΕ

Αλέξης Τσίπρας στο Harvard προτείνει νέες δημοσιονομικές στρατηγικές για την ΕΕ με στόχο την στρατηγική αυτονομία και την κοινωνική συνοχή. Στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών CES στο Πανεπιστήμιο Harvard, ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τέσσερις ουσιαστικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση της δημοσιονομικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ με σκοπό την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Η διάλεξή του, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, κάλυψε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και το αναδυόμενο γεωπολιτικό τοπίο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τσίπρας, σε συζήτηση με τον καθηγητή Peter Hall, τόνισε ότι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ είναι επιτακτική, διατηρώντας ταυτόχρονα έναν ενεργό διατλαντικό διάλογο. Υπογράμμισε τη σημασία του αμοιβαίου σεβασμού στις ευρωαμερικανικές σχέσεις και ανέφερε την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισχυρού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας.

Αναφερόμενος στους τέσσερις άξονες της πρότασής του για τη νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική, ο Τσίπρας ανέφερε:

1. Αύξηση του ορίου χρέους των ευρωπαϊκών οικονομιών από το 60% στο 100% προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις.

2. Αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει από αυτή την αύξηση για την ενίσχυση όλων των ευρωπαϊκών χωρών και όχι μόνο των μεγάλων οικονομιών.

3. Δημιουργία ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων που θα χρηματοδοτούν έργα κοινωνικής συνοχής, ενέργειας και άμυνας.

4. Εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, ακολουθώντας τις προτάσεις των εκθέσεων Letta και Draghi.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επαναστατήσει, ώστε να γίνει πιο ισχυρή και να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις. Σημείωσε ότι η έκδοση κοινού χρέους είναι απαραίτητη για την οικονομική και πολιτική βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Επίσης, τόνισε ότι είναι κρίσιμη η διαχείριση των κοινωνικών ζητημάτων και της ειρήνης, ειδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας, όπου απαιτούνται νέες στρατηγικές.

Στο τέλος, ο Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να σταθεί δυναμικά στο πλευρό της Παλαιστίνης και να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τις συνέπειες των πράξεών της.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play