Ο Τζεφ Σακς αναλύει την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις επιπτώσεις των πολιτικών Τραμπ και Χάρις για το Ισραήλ

Ο Τζεφ Σακς αναλύει την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις επιπτώσεις των πολιτικών Τραμπ και Χάρις για το Ισραήλ

Την εκτίμηση ότι οι Βρυξέλλες συγχέουν το ΝΑΤΟ με την ΕΕ και η Ευρώπη θα υπο suffers διατύπωσε ο Τζεφ Σακς, πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDSN) και διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Columbia, μιλώντας διαδικτυακά στο 8ο συνέδριο για τη βιωσιμότητα του Economist Impact. Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην περιφέρειά της, οι οποίες προκαλούν μαζικές ροές προσφύγων προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Ο κ. Σακς εμφανίστηκε λάβρος κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον πιο δολοφονικό πολιτικό στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνοντας ότι «μας έχει φέρει ενώπιον ενός παγκοσμίου πολέμου: αν το Ισραήλ κάνει ισχυρή επίθεση στο Ιράν και το Ιράν απαντήσει με υπερηχητικούς πυραύλους, ένας Θεός ξέρει πού θα βρισκόμαστε σε δύο μέρες από τώρα».

Καυτηρίασε τη στάση των υποψηφίων για την Προεδρία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι, αντί να καταδικάζουν τη μαζική γενοκτονία, διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα εμφανιστεί ως μεγαλύτερος υπέρμαρχος του Ισραήλ, κάτι που είναι ντροπή. «Η μόνη ελπίδα που έχω είναι ότι το βαθύ κράτος μας στις ΗΠΑ γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος βρίσκεται ante portas», τόνισε.

Χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ως παρωχημένο θεσμό, που δεν έχει κανέναν ρόλο, κάτι που η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί. «Πρέπει να σταματήσουμε τις συγκρούσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα αν δεν έχουμε ειρήνη. Πρέπει να σταματήσουμε τις εχθροπραξίες».

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει ξανά στην ειρήνη και να ζητήσει να σταματήσουν οι πόλεμοι στην περιφέρειά της «είτε μιλάμε για τη Συρία είτε για την Ουκρανία» γιατί μόνο έτσι θα έχει ασφάλεια στα σύνορά της.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των μαζικών προσφυγικών ροών, επισήμανε ότι η Ευρώπη ανησυχεί για τους πρόσφυγες, ενώ θα έπρεπε να ανησυχεί για τους πολέμους, που είναι η πραγματική αιτία.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα συνεκτικό επενδυτικό σχέδιο υποδομών, που θα τη συνδέει με αρχές συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. «Το σχέδιο αυτό είναι το κλειδί για την ευημερία της Ευρώπης στις επόμενες γενιές».

Αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία δίνει στην ανθρωπότητα μέση πιθανότητα 40% να πετύχει τους στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ έως το 2030, επισημάνθηκε ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος αυτού. Δεδομένου ότι η ειρήνη είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας, η επίτευξή τους δεν αποφέρει οφέλη μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη. Οι διεθνείς συνεργασίες και οι στρατηγικές επενδύσεις είναι κρίσιμες για την προώθηση της βιωσιμότητας και της ευημερίας στην περιοχή.

Loading

Play