ΟΕΝΓΕ: «Επιστρατεύονται απόφοιτοι Ιατρικής χωρίς εκπαίδευση για τον προσωπικό γιατρό»

ΟΕΝΓΕ: «Επιστρατεύονται απόφοιτοι Ιατρικής χωρίς εκπαίδευση για τον προσωπικό γιατρό»

Ανακοίνωση – απάντηση προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, με αφορμή τις εξαγγελίες για τον προσωπικό γιατρό.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των γιατρών, για τις εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, σχετικά με τον προσωπικό γιατρό υποχρεωτικής θητείας, που αντικαθιστά την υπηρεσία υπαίθρου. Μετά τους παθολόγους, την απόσυρση του σχεδίου ζητούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Για επιστράτευση των αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών χωρίς εκπαίδευση, κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Η κυβέρνηση της ΝΔ δια στόματος της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κ. Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες την κατάργηση του «”αναχρονιστικού θεσμού του αγροτικού γιατρού”». Όμως, «κάθε άλλο παρά αυτό πρόκειται να συμβεί αν προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ενταγμένο στην παραπέρα προώθηση του περίφημου “gate keeping”, της ενίσχυσης της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως φραγμού προς τα νοσοκομεία και προς τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που εξασφαλίζεται στους ασθενείς είναι ένα υποτυπώδες πακέτο παροχών υγείας, συνταγογράφησης και στοιχειωδών εξετάσεων για ορισμένα προβλήματα υγείας και όχι για όλα, για συγκεκριμένες ώρες της μέρας, για κάποιες μέρες την εβδομάδα και όχι 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 30 μέρες το μήνα, 365 μέρες το χρόνο. Ούτε καν αυτό το “λίγα, για λίγους και για λίγο” δεν μπορεί να εξασφαλίσει η επιστράτευση αποφοίτων της ιατρικής χωρίς εκπαίδευση, που βαφτίζονται από την κυβέρνηση προσωπικοί γιατροί» τονίζει η Ομοσπονδία.

Οι νοσομειακοί γιατροί θέτουν μία σειρά από εύλογα ερωτήματα: «Πώς θα μπορέσει ο αγροτικός γιατρός που καλύπτει την τακτική πρωινή λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας, που καλύπτει τα επείγοντα του Κέντρου Υγείας, που μετακινείται συνεχώς για να εφημερεύσει στα Επείγοντα του νοσοκομείου, που του αναθέτουν να διακομίσει βαρέως πάσχοντες, διασωληνωμένους ασθενείς, να έχει ταυτόχρονα στην ευθύνη του 2.000 ασθενείς; Πότε ακριβώς θα προλάβει να τους δει έστω μία φορά;»

Στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, «με ρυθμό 20 ασθενείς/μέρα και υπό την προϋπόθεση ότι λειτουργούν καθημερινά τα τακτικά ιατρεία στο Κέντρο Υγείας και στο Περιφερειακό Ιατρείο, ο πληθυσμός ευθύνης του θα εξεταστεί σε 5 μήνες. Αν, όπως συχνά συμβαίνει στα Κέντρα Υγείας των μη αστικών περιοχών και τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα τακτικά ιατρεία λειτουργούν 2 φορές την εβδομάδα οι 5 μήνες καθυστέρησης σχεδόν τριπλασιάζονται. Ο “προσωπικός” γιατρός θα έχει τελειώσει την υποχρεωτική του θητεία και δε θα έχει προλάβει καν να εξετάσει έστω μια φορά όλο τον πληθυσμό ευθύνης του. Ο πληθυσμός αναφοράς θα έχει κάθε χρόνο και διαφορετικό προσωπικό γιατρό με αποτέλεσμα την ασυνέχεια στην παρακολούθηση του ασθενούς».

Επιπλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος «να δυναμώσει το ογκούμενο ρεύμα μετανάστευσης νέων γιατρών στο εξωτερικό για να κάνουν ειδικότητα εξαιτίας της ανάθεσης σε νέους πτυχιούχους Ιατρικής πριν καν την έναρξη ειδικότητας, ευθυνών που δεν τους αναλογούν. Αυτό άλλωστε έχει συμβεί πρόσφατα με τους αγροτικούς γιατρούς που εξαναγκάζονταν να μετακινούνται από τα Κ.Υ και τα Π.Ι που υπηρετούσαν, για να εφημερεύουν στα νοσοκομεία, πολλές φορές ολομόναχοι».

Σκληρή είναι η κριτική των γιατρών και για τα κίνητρα τα οποία σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, για να αυξηθεί ο αριθμός των παθολόγων και των γενικών γιατρών, αλλά και να επαναπατριστούν Έλληνες γιατροί που εργάζονται στο εξωτερικό. «Τα 30.000 ευρώ δεν ήταν ισχυρό κίνητρο για να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, όπως άλλωστε έχει ομολογήσει η ίδια η κυρία Αγαπηδάκη. Γιατί θα αποτελέσει κίνητρο για έναν νέο γιατρό, πολύ περισσότερο που όχι μόνο δε βελτιώνονται αλλά επιδεινώνονται συνεχώς οι όροι δουλειάς των γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας;»

Χαρακτηρίζουν δε πρόκληση την «υπόσχεση για 100.000 έως 150.000 ευρώ και με μειωμένη φορολόγηση σε όσους γιατρούς αποφασίσουν να επαναπατριστούν και να δουλέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όχι μόνο η κυβέρνηση τιμωρεί όσους γιατρούς έμειναν στην Ελλάδα και έβαλαν πλάτη την περίοδο της πανδημίας, όχι μόνο ομολογεί έμμεσα ότι οι μισθοί μας παρά τις μικρές αυξήσεις του 10%, που και αυτές κερδήθηκαν κάτω από αγώνες, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και αναντίστοιχες των υπηρεσιών που προσφέρουμε, αλλά οδηγεί και στη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών υποστηρίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των γιατρών – κοφτών που θα εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που θα στερούν από τους ασθενείς αναγκαίες εξετάσεις και φάρμακα για να μειωθεί το κόστος, να πέσει ακόμα μεγαλύτερο “τσεκούρι” στις δαπάνες και τις παροχές από το κράτος και από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό άλλωστε προβλέπεται στα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς επιτήρησης της Ε.Ε., σύμφωνα με τα οποία η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παίζει ρόλο κλειδί για τον περιορισμό του κόστους. Σε αυτό θα εκπαιδεύονται οι γιατροί στις περίφημες Πανεπιστημιακές μονάδες ΠΦΥ που θα ιδρυθούν. Πώς θα ασκούν την ιατρική με το κριτήριο του κόστους – οφέλους, πώς θα ψαλιδίζουν αναγκαίες εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες για να μην υπερβαίνουν τα όρια των πετσοκομμένων προϋπολογισμών!»

Τέλος, η ΟΕΝΓΕ ζητά να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό και την υπηρεσιά υπαίθρου, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμοί με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας. Επίσης, ζητά μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και διπλασιασμό των απολαβών όλων των γιατρών.

Δείτε επίσης: Μπάιντεν: «Πρέπει να πάω στην αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων»

Loading