Οι 13 περιοχές που κρίνουν το μέλλον του lockdown

Τουλάχιστον 13 είναι οι περιοχές της χώρας στις οποίες επικεντρώνουν τη προσοχή τους οι επιδημιολόγοι υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα και οι οποίες θα κρίνουν την παράταση ή όχι του lockdown.

Πρόκειται για περιφερειακές ενότητες σε όλη την ελληνική επικράτεια, πέραν της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στις οποίες καθημερινά καταγράφεται αισθητή αύξηση των κρουσμάτων.

Η Αχαΐα, η Εύβοια, το Ρέθυμνο, η Ηλεία, η Κορινθία, η Θάσος, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Κεφαλονιά, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, τα Γιάννενα και το Ηράκλειο «κοκκινίζουν» ημέρα με την ημέρα, γεγονός που θέτει τους ειδικούς επιστήμονες σε συναγερμό, καθώς οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι τα κρούσματα σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται σε δυναμική ανησυχητικής αύξησης. Ιδιαίτερα τα Γιάννενα και η Κάλυμνος ρέπουν προς αυστηρότερο lockdown, μιας και τα κρούσματα είναι διάσπαρτα.

Και αν το θετικό είναι ότι στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας υπάρχει σταθεροποίηση του ιικού φορτίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση έως δυο εβδομάδες στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα.

Όσο η πίεση προς το ΕΣΥ είναι ελεγχόμενη, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο παράτασης των απαγορεύσεων για τον Μάρτιο. Εάν η κατάσταση ξεφύγει, τότε η παράταση των περιοριστικών μέτρων βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου. Γι’ αυτό και τα επόμενα 2-3 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να δρομολογηθούν.

Πάντως, το γεγονός ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι μέχρι στιγμής διαχειρίσιμο, παρά τις μεταλλάξεις που το συνοδεύουν, αποκαλύπτεται από την εικόνα των ΜΕΘ. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, στην επικράτεια, από τις 1322 κλίνες ΜΕΘ οι 873 είναι κατειλημμένες και οι 449 κενές.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο Φεβρουάριος είναι παραδοσιακά επιβαρυμένος μήνας όσον αφορά στις αναπνευστικές λοιμώξεις και όμως, παρόλα αυτά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυτήν την εποχή υπήρχαν 30 έως 50 αναμονές την ημέρα για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, σήμερα δεν περιμένει κανένας.

Καλύτερη η εικόνα μας συγκριτικά με την Ευρώπη

Συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη η εικόνα της πατρίδας μας παραμένει καλύτερη. Αρκετά κράτη όπως η Πορτογαλία και μέρος της Γαλλίας, αλλά και της Ιταλίας, παραμένουν στο σκούρο κόκκινο χρώμα. Αυτό σημαίνει πως οι παραπάνω χώρες έχουν πάνω από 500 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.