Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κομμένος στα δύο μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη
Η ψηφοφορία για το νέο οργανόγραμμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποκάλυψε την αντίθεση 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τις επιλογές του Κασσελάκη.
Το νέο προεδρείο της Κ.Ο.
Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για το νέο προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εγκρίθηκε με 28 ψήφους υπέρ και 16 λευκά, ήταν η εξής:
Γραμματέας Κ.Ο: Θεοδώρα Τζάκρη
Διευθυντής Κ.Ο: Γιώργος Τσίπρας
Συντονιστής ΕΠΕΚΕ (Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου): Παύλος Πολάκης
Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι: Νίκος Παππάς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός
Εκτός προεδρείου βρέθηκαν ο Νάσος Ηλιόπουλος (πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος), ο Αλέκος Φλαμπουράρης (πρώην Συντονιστής ΕΠΕΚΕ) και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (πρώην Διευθυντής Κ.Ο.), ενώ είχε απομακρυνθεί και ο Στέργιος Καλπάκης (πρώην Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος).
Νέα πρόσωπα στο προεδρείο θα είναι οι Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας και Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Από όλα τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος που είχε υποστηρίξει άλλον υποψήφιο πλην του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος είχε υποστηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου.
Στις συσκέψεις του προεδρείου της Κ.Ο. συμμετέχουν (τουλάχιστον έως τώρα), επίσης, ex officio ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος, η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου και ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης.
Τα 16 λευκά και οι 3 απόντες
Λευκό ψήφισαν οι:
Κατερίνα Νοτοπούλου
Όλγα Γεροβασίλη
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Έφη Αχτσιόγλου
Αλέξης Χαρίτσης
Νάσος Ηλιόπουλος
Δημήτρης Τζανακόπουλος
Κώστας Μπάρκας
Οζγκιούρ Φερχάτ
Χουσείν Ζεϊμπέκ
Σία Αναγνωστοπούλου
Πέτη Πέρκα
Γιώργος Ψυχογιός
Μερώπη Τζούφη
Μαρίνα Κοντοτόλη
Θεανώ Φωτίου
Απόντας λόγω ασθενείας ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει στηρίξει, όμως τον κύριο Κασσελάκη, ενώ ο Όθωνας Ηλιόπουλος επίσης δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση, χωρίς να έχει καταστεί σαφές αν η απουσία του είχε πολιτική ή πρακτική αιτία.
Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αν και ήταν παρών στην ομιλία Κασσελάκη, επέλεξε να αποχωρήσει αμέσως μετά.
Αντιπαράθεση για τη διαδικασία
Πριν τη ψηφοφορία υπήρξε μια σύντομη αντιπαράθεση επί της διαδικασίας μεταξύ του βουλευτή Αργολίδας, Γιώργου Γαβρήλου, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει ψηφοφορία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό. Την ίδια άποψη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εξέφρασε και η Όλγα Γεροβασίλη.
Δύο σύντομες τοποθετήσεις από τα λευκά
Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν και η οι Πέτη Πέρκα και Σία Αναγνωστοπούλου, οι οποίες επιχειρηματολόγησαν υπέρ του λευκού.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκαν στις απομακρύνσεις Θεοχαρόπουλου-Καλπάκη, επισημαίνοντας την προέλευση τους από τον χώρο της διεύρυνσης, αλλά και για το γεγονός ότι ορισμένα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για το νέο προεδρείο, αποκαλούσαν «υπονομευτές» του κόμματος άλλους βουλευτές και στελέχη που στήριξαν τις υποψηφιότητες Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου.
Επίσης, έθεσαν το θέμα των διαδικασιών και της άμεσης διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου.
Δείτε επίσης: Κόκκινα δάνεια: Θεσπίζονται νέοι κανόνες για τους διαχειριστές οφειλών και funds