Οι 3+4 έκτακτες παρεμβάσεις Μητσοτάκη για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

Στο Μέγαρο Μαξίμου καθημερινά «ζυγίζουν» τα δεδομένα για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στο κυβερνητικό προφίλ και ιδιαίτερα σε αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γνωρίζουν πως το στοίχημα της καθημερινότητας μπορεί να εξελιχθεί σε πιο άλυτο γρίφο από εκείνο της πανδημίας και η πολιτική ζημιά να είναι μεγαλύτερη. Γι’ αυτό, με οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωρούν σε 3+4 έκτακτες παρεμβάσεις για να σώσουν ό,τι σώζεται…

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν (και όχι άδικα είναι η αλήθεια) πως η κυβέρνηση συγκαταλέγεται μεταξύ των δυο πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν μέτρα στήριξης της κοινωνίας, τα οποία χωρίζονται σε  δύο δέσμες.

Η πρώτη δέσμη και η κρατική επιδότηση

Η πρώτη δέσμη περιλαμβάνει την κρατική επιδότηση για όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh ύψους 39 ευρώ τον μήνα και επιδότηση για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου 45 ευρώ το μήνα.
Επιπρόσθετα προχωρά η καταβολή επιδόματος θέρμανσης με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που αναμένεται να καλύψει το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ, υγραέριο και καυσόξυλα).

Ακόμη η κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι για ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα.
 

Η δεύτερη δέσμη και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Η δεύτερη δέσμη μέτρων αφορά στην καταβολή διπλού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα αυτά αφορούν:

1. Έκτακτη καταβολή μισού μηνιαίου βασικού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το επίδομα θα δοθεί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου και θα έχει κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

2. Πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και θα έχει κόστος 205 εκατ. ευρώ.

3. Πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με αναπηρία. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

4. Καταβολή τον Δεκέμβριο εις διπλούν του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους δικαιούχους, περί τα 257.000 νοικοκυριά. Ξεκινά από 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 50 ευρώ τα μήνα για κάθε ανήλικο παιδί. Το κόστος του μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης: Τσίπρας: «Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από θεμελιακές αλλαγές»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr