Οι 4 υποψήφιοι που θα «χτυπηθούν» για την προεδρία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

O Ιανούαριος 2022, είναι ο μήνας εκλογής του νέου προέδρου της Ευρωβουλής και οι υποψήφιοι που θα αγωνιστούν για την θέση προέρχονται από όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής της ηπείρου

Την τρίτη, 18 Ιανουαρίου, θα δώσουν την πρώτη μάχη οι υποψήφιοι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με την πρώτη ψηφοφορία να λαμβάνει λάβει χώρα μεταξύ 10:30 και 11:15. Αν δεν βγει νικητής με απόλυτη πλειοψηφία, ακολουθούν άλλες δύο ψηφοφορίες, που αν κι αυτές δεν βγάλουν απόλυτη πλειοψηφία, τότε πραγματοποιείται μια τέταρτη ψηφοφορία με διαγωνιζόμενους τους δύο πρώτους σε ψήφους από την προηγούμενη κάλπη.

Για να είναι κάποιος υποψήφιος για την προεδρία στην Ευρωβουλή πρέπει να έχει τη στήριξη μιας πολιτικής ομάδας ή τουλάχιστον 36 βουλευτών (το 1/20 του συνόλου των ευρωβουλευτών).

Μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι είναι τέσσερις. Επιπλέον υποψηφιότητες για τον πρώτο γύρο μπορούν να ανακοινωθούν μέχρι τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου στις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Η κεντροδεξιά Ρομπέρτα Μετσόλα – Πίσω της ολόκληρο το ΕΛΚ


Με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η 42χρονη ευρωβουλευτής από τη Μάλτα, Ρομπέρτα Μετσόλα, είναι η πιο πιθανή επιλογή για την προεδρία.

Μέχρι τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα, έχει ανέβει από νωρίς τα σκαλιά στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Από νομική σύμβουλος του γραφείου της χώρας της στην ΕΕ το 2004, σήμερα, 17 χρόνια μετά, διεκδικεί την ανώτερη θέση του θεσμού.

Τοποθετημένη στην συντηρητική, την κεντροδεξιά πτέρυγα, μέλος και του ΕΛΚ, είναι η πιο «βατή», θα έλεγε κανείς, επιλογή στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα της βουλής στην Ευρώπη.

Ειδικά από τη στιγμή που, μετά από τον ξαφνικό θάνατο του Νταβίντ Σασόλι, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει υποψήφιο και μάλλον δεν θα ανακοινώσουν, η Μετσόλα θα αποτελέσει επιλογή ευρύτερης συναίνεσης. Αυτήν τη στιγμή, ασκεί προσωρινά χρέη Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποτελεί το φαβορί.

Η «Πράσινη» Αλίς Μπα Κούνκε


Μόλις στις 12 Ιανουαρίου, οι Πράσινοι ανακοίνωσαν την στήριξή τους στην ευρωβουλευτή τους Αλίς Μπά Κούνκε. Η Σουηδή πολιτικός είναι 50 ετών, γεννημένη στη Σουηδία, αλλά με ρίζες από την Γκάμπια της Αφρικής, που είναι η χώρα καταγωγής του πατέρα της.

Στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φιλοξενείται μόλις από το 2019. Η Κόυνκε διανύει δηλαδή την πρώτη της θητεία. Η συμμετοχή της στην πολιτική ζωή, βέβαια, δεν είναι καινούργια, καθώς η ίδια έχει διατελέσει και υποργός Πολιτισμού και Δημοκρατίας στην Σουηδία για μια πενταετία από το 2014 έως το 2019. Παλιότερα, εργάζονταν ως παρουσιάστρια σε τηλεοπτική εκπομπή.

Όπως δηλώνει και η ίδια: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να σταθεί στο πλευρό των Ευρωπαίων πολιτών στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου και συμπεριληπτικού μέλλοντος από κοινού».

Ο «Συντηρητικός» Κόσμα Ζλοτόφκσι – Ευρωσκεπτικιστές και Συντηρητικοί στο πλευρό του

Με το σύνθημα: «ο υποψήφιός σας για πραγματική αλλαγή» θα συμμετέχει στον εκλογικό στίβο ο Κόσμα Ζλοτόφσκι, Πολωνός πολιτικός, προερχόμενος από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Στο πρόσωπό του θα βρουν έκφραση οι πιο συντηρητικές πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου και οι ευρωσκεπτικιστές. Ο Ζλοτόφσκι είναι 57 ετών και έχει πλούσια πολιτική καριέρα στην πολιτική ζωή της χώρας του, κοντά τρεις δεκαετίες.

«Δεν προσποιούμαι ότι έχω εύκολες πιθανότητες να κερδίσω αυτόν τον αγώνα, αλλά σίγουρα δεν θα μείνω θεατής καθώς η ηγεσία αυτού του θεσμού παίζει τον ρόλο της στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε σε δήλωσή του. Μάλιστα έχει αποκαλέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ιδεολογικό πεδίο μάχης».


Η Σίρα Ρέγκο από την Ριζοσπαστική Αριστερά – Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Η 48χρονη ευρωβουλευτής που προτάθηκε από την Αριστερά είναι από την Ισπανία και είναι η πιο ριζοσπαστική φωνή μεταξύ των υποψηφιοτήτων. Η Ρέγκο εξελέγη ευρωβουλευτής για πρώτη φορά το 2019 αλλά ακολουθεί μια μακρά πορεία πολιτικής δράσης, ήδη από φοιτήτρια στα κινήματα νεολαίας στην Ισπανία και μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας.

Η ίδια αναφέρει σχετικά με την υποψηφιότητά της: «Καθημερινά βλέπουμε πώς η μεταναστευτική πολιτική, η πολιτική κατά των γυναικών, η πολιτική κατά των LGBTI και η κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας είναι πραγματικότητα στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε συλλογική απάντηση. Μια απάντηση που προσφέρει μέλλον, που δίνει ελπίδα, που κινητοποιεί τους ανθρώπους».

Δείτε επίσης: Αλλαγή φρουράς στα Σκόπια: Ορκίστηκε η κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι – Αντικαθιστά τους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ (vid)