(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι 40 ημέρες που κρίνουν το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές του 2019. Μοιραία το ρολόι για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας μετράει αντίστροφα και όλοι αναζητούν την κατάλληλη ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών. Ένας από αυτούς είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος γνωρίζει πως οι επόμενες 40 ημέρες κρίνουν και καθορίζουν τον προεκλογικό του σχεδιασμό. Έτσι και αλλιώς ο ίδιος κρατά και το… μαχαίρι και το… καρπούζι που λέει και ο θυμόσοφος λαός.

Με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ξεκινήσει, ο Πρωθυπουργός θα καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις μετά τις 15 Αυγούστου. Ή μάλλον τότε θα είναι έτοιμος να τις ανακοινώσει στους στενούς του συνεργάτες ώστε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι προεκλογική. Για την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να μιλήσει σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ την Τετάρτη θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και στην προ ημερησίας συζήτηση για την κοινωνική πολιτική.

Πρόβα εκλογών στη Βουλή

Πρόκειται για μια συζήτηση η οποία θα έχει έντονο ενδιαφέρον και αρκετά προεκλογικά χαρακτηριστικά αφού στο επίκεντρο θα βρεθεί ο πολίτης, με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων να επιθυμούν να δώσουν εξαιρετική «παράσταση» ενόψει της επικείμενης κάλπης. Το ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης ενδέχεται να δείξει τα μελλούμενα, αφού είναι πολλές οι φορές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως όσο η τοξικότητα στην πολιτική συζήτηση αυξάνεται, τόσο πληθαίνουν οι λόγοι για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών θα είναι η τελευταία πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής και θεωρείται δεδομένο ότι θα εξελιχθεί σε μια εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών με έντονο προεκλογικό άρωμα.

Σε ετοιμότητα τα κομματικά στελέχη της ΝΔ

Πάντως, το γεγονός ότι «μυρίζει» έντονα εκλογές προκύπτει και από ένα ακόμα «σημάδι», αφού στη ΝΔ έχουν ετοιμάσει και στείλει σχεδόν σε όλα τα κομματικά στελέχη μια μικρή «βίβλο» του κυβερνητικού έργου. Σε αυτήν γίνεται αναλυτική παρουσίαση των προκλήσεων που διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση της ΝΔ ώστε όλα τα στελέχη, ανεξαρτήτου βαθμίδας, να γνωρίζουν το κυβερνητικό έργο και να μπορούν να το επικοινωνήσουν καλύτερα.

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση GPO: Στις 8,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ