Οι αξιολογήσεις των θεσμών και η… πέτρα στο πηγάδι!

Το να διαβάζει κανείς τις εκθέσεις αξιολόγησης των θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σαν να πετάς μια… πέτρα στο πηγάδι! Όπως εκείνη κάνει θόρυβο όταν πέφτει στο νερό ή στη χειρότερη περίπτωση στον πάτο του πηγαδιού εάν έχει στερέψει, το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική οικονομία.

Τι να το κάνεις όταν οι προβλέψεις αναφέρουν δυναμική ανάκαμψη αλλά στην ουσία η καθημερινότητα του πολίτη είναι μια δύσκολη έως άλυτη εξίσωση από το κύμα ανατιμήσεων;

propoli

Η ουσία ήταν, είναι και παραμένει ότι η οικονομική κρίση είναι εδώ και απειλεί χιλιάδες νοικοκυριά όσες επιδοτήσεις και αν σκεφτεί το Μέγαρο Μαξίμου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή οπουδήποτε αλλού. Γιατί είναι προφανές ότι οι λύσεις δεν δίνονται με… ημίμετρα παρά  μονάχα με πολιτικές που δημιουργούν πραγματική ανάπτυξη. Ανάπτυξη που τη νιώθουν οι πολίτες, ανάπτυξη που «γεννά» νέες θέσεις εργασίας με ποιοτικούς μισθούς. Άρα, το μέγα ζητούμενο, παρά τα θετικά μηνύματα των Βρυξελλών, είναι το σήμερα και πως θα μεγαλώσει η «πίτα» της ελληνικής οικονομίας.

Οι δείκτες τραβούν την ανηφόρα αλλά το πορτοφόλι αδειάζει…

Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός ότι με το βλέμμα στο μέλλον η ελληνική οικονομία αναπτύσσει μια ιδιαίτερη δυναμική, χάρη και στην αναμενόμενη ισχυρή ώθηση από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας.
 
Φυσικά, για να είμαστε δίκαιοι, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων, η ψηφιοποίηση του Κράτους, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση, το Κτηματολόγιο, το νέο πλαίσιο πιστοποίησης της αναπηρίας, οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ,  οι μεταρρυθμίσεις στη  Δικαιοσύνη.
 
Από εκεί και πέρα, όμως, το μεγάλο στοίχημα είναι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σε συνδυασμό με την προωθούμενη πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων προς το Δ.Ν.Τ., καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης.

Έξω πάμε καλά…
 

Η αλήθεια είναι βάσει των αξιολογήσεων των θεσμών στα θετικά καταγράφονται:

-Η διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας σε υψηλά επίπεδα και τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
 
-Η ολοκλήρωση δύο σημαντικών παρεμβάσεων στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και της ενέργειας. Τη λειτουργική ταξινόμηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης στον Προϋπολογισμό του 2022 η οποία επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν το σύνολο των δαπανών σε κάθε τομέα όπως η Εκπαίδευση, η Υγεία, η Κοινωνική Προστασία, η Περιβαλλοντική Προστασία κ.λπ., Και για τα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
 
-Τέλος, το «πράσινο φως» που δίνεται για την αποδέσμευση της 6ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs.

Δείτε επίσης: Ηλιόπουλος: «Με 612 διασωληνωμένους, η κυβέρνηση συμφωνεί με την άποψη του κ. Παπαδημητρίου ότι στην ΜΕΘ μπαίνει όποιος έχει χάσει κάθε ελπίδα;»

Loading