Οι δημοσκοπήσεις αναγκάζουν τον Μητσοτάκη να «σπάσει» τον κρατικό «κουμπαρά»

Οι δημοσκοπήσεις αναγκάζουν τον Μητσοτάκη να «σπάσει» τον κρατικό «κουμπαρά»

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τον περιορισμό των ζημιών εξαιτίας των ανατιμήσεων και την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι η πλέον έμπρακτη απόδειξη πως οι δημοσκοπήσεις αναγκάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «σπάσει» τον κρατικό «κουμπαρά». Η φθορά είναι μεγάλη, όχι τόσο μεγάλη ώστε να προκαλεί πανικό. Όμως η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αρχίζουν να τους ζώνουν τα… φίδια καθώς η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να συγχωρήσει την ακρίβεια, όσο και αν αυτή είναι προϊόν εξωγενών παραγόντων.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή εντολή στον Χρήστο Σταϊκούρα να συνεχίσει να βρίσκει τρόπους που θα απαλύνουν την πίεση που νιώθει η κοινωνία. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών εξελίσσεται σε μικρό… μάγο, καθώς αναζητά τρόπους να χορηγεί οικονομικές ανάσες σε όσους δοκιμάζονται από την ακρίβεια. Όμως οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας δεν είναι άπειρες. Ο δημοσιονομικός χώρος περιορίζεται μήνα με τον μήνα και αν τα μέτρα στήριξης δεν αποδώσουν (δημοσκοπικά) τα αναμενόμενα, τότε στην κυβέρνηση εξετάζουν ακόμα και την έσχατη λύση.

Έρχονται μετρητά στο χέρι

Ποια είναι αυτή; Να δώσουν στους φορολογούμενους μετρητά στο χέρι. Πολιτική που ναι μεν δεν την λες «φιλελεύθερη», όμως μπρος στη δημοσκοπική πίεση τι να σου κάνουν οι ιδεολογικές δοξασίες. Άλλωστε οι έως τώρα κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως η κοινωνία θέλει χρήματα στην παλάμη.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί συνεχίζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την προσπάθεια για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα των τιμών ενέργειας, ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό. Υπάρχουν ήδη στο τραπέζι οι προτάσεις που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός με την επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανέλαβε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και οι εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς στα κοινοτικά Συμβούλια. Όπως ο ίδιος επεσήμανε πολλές φορές, τόσο δημόσια όσο και στις επαφές του με ηγέτες και αξιωματούχους της Ε.Ε., η ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας και η συνακόλουθη αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, καθιστά κρίσιμη προτεραιότητα τη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής. Πολύ περισσότερο όταν κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η «έκρηξη» στην αγορά ενέργειας, η οποία συντηρείται από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής.

Η Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού

Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και των ευρωπαίων πολιτών, που πολιορκούνται από τις διεθνείς ανατιμήσεις. «Διαφορετικά το πλήγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες θα είναι σοβαρό και η ήπειρός μας θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με την Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού» τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Δείτε επίσης: Βαρουφάκης: «Το 100% της ηλ. ενέργειας περνάει μέσα από το καφενείο-χρηματιστήριο 4-5 ολιγαρχών»(audio)

Loading

Play