Οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία: Ο Χακάν Φιντάν τονίζει τη σημασία της αμοιβαίας εμπιστοσύνης

Οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία: Ο Χακάν Φιντάν τονίζει τη σημασία της αμοιβαίας εμπιστοσύνης

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, κατά την έναρξη των δηλώσεών του, ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για τη θερμή φιλοξενία. Δήλωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες προχωρούν προς θετική κατεύθυνση και ενισχύεται η πολυδιάστατη συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Σημείωσε ότι υπάρχουν νέα πεδία συνεργασίας και πρόσθεσε ότι «συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο». Στη δύσκολη αυτή γεωγραφία οι δυο χώρες πρέπει να κινούνται εντός αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μπορούμε να συμβάλλουμε στην ευημερία των λαών μας με την προσέγγιση win win. Διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες, κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκης, έχουν θέσει την πολιτική τους βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Φιντάν τόνισε ότι «η αιώνια γειτονιά μας πρέπει να μετατραπεί σε αιώνια φιλία» και αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη που μελετήθηκε κατά τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη για τους επόμενους μήνες. Επισήμανε ότι στις αρχές του 2025 θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα η 6η συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ οι επαφές μεταξύ των υπουργείων συνεχίζονται. Παράλληλα, συνεχίζονται οι κοινές προσπάθειες να αυξηθεί στα 10 δισ. δολάρια ο όγκος του διμερούς εμπορίου.

Αναφερόμενος στα θέματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Φιντάν υπογράμμισε ότι «πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά και να κάνουμε σωστή διάγνωση των προβλημάτων». Τόνισε την ανάγκη να βρεθούν λύσεις για τα αλληλένδετα προβλήματα και ότι «δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ». Πρότεινε «δίκαιο διαμοιρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι η χώρα του το υποστηρίζει.

Ανέφερε επίσης ότι «το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πια στην Κύπρο» και δήλωσε ότι η Τουρκία θεωρεί πολύ σημαντική την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, εξέφρασε τις προσδοκίες των ομογενών στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «πιο αποτελεσματική συνεργασία με Ελλάδα στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο κ. Φιντάν έκλεισε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στη σημασία της συνεργασίας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και υπογράμμισε ότι «εμείς ως Τουρκία δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή μας». Επίσης, σχετικά με το Παλαιστινιακό, τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ηρεμία με όραμα τα δύο κράτη, εκφράζοντας ανησυχία για τον φανατισμό στην περιοχή.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τη σύμμαχο Ελλάδα, και οι διαφορές απόψεων μπορούν να επιλυθούν με αμοιβαίο σεβασμό υπό τη βάση του διεθνούς δικαίου».

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Loading