Εξετάζουμε τις εσωτερικές εντάσεις της Νέας Δημοκρατίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός έχει ολοκληρωθεί και η κυβέρνηση επιδιώκει να επιστρέψει στην κανονικότητα, παραμένοντας όμως αντιμέτωπη με τις συνέπειες της δοκιμασίας που υπήρξε στην υπόθεση των Τεμπών. Ωστόσο, τα προβλήματα για την κυβέρνηση συνεχίζουν να είναι έντονα, καθώς η κίνηση των 11 έχει επανέλθει στο προσκήνιο, προκαλώντας αναταραχή στην εσωτερική δομή της Νέας Δημοκρατίας. Η πρόσφατη αυξανόμενη παρουσία του τουρκικού real estate στη Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο έχει προκαλέσει ανησυχία.
Οι υπογραφές της κίνησης προέρχονται κυρίως από το Καραμανλικό και το Σαμαρικό μπλοκ, με εξέχοντα μέλη όπως οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Βλάχος και Χαράλαμπος Αθανασίου. Παρά την επιθυμία περισσότερων βουλευτών να συμμετάσχουν, αποφασίστηκε ότι η κίνηση των 11 πρέπει να παραμείνει ενωμένη, καθώς κάθε διαίρεση θα μπορούσε να ενισχύσει την εσωτερική αναταραχή. Οι βουλευτές από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους δεν έχουν υπογράψει περισσότερες από 11 ερωτήσεις προς τους υπουργούς.
Η απογοήτευση παραμένει υψηλή ανάμεσα στους βουλευτές, καθώς ο ανασχηματισμός δεν φαίνεται να έχει επιτύχει τον επιδιωκόμενο στόχο για μια στροφή προς τα δεξιά ή την επιστροφή στις ρίζες του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Οι γκρίνιες σχετικά με τις υπουργοποιήσεις και τα χαμηλά ποσοστά που μπορεί να αφήσουν βουλευτές εκτός της επόμενης Βουλής ενισχύουν την ανασφάλεια και την ανησυχία τους.
Επιπλέον, νέα χτυπήματα φαίνεται να έρχονται για την κυβέρνηση, όπως η κριτική που δέχεται η Εθνική Πινακοθήκη για ζητήματα διαχείρισης. Ένας από τους επικριτές είναι ο νέος υπουργός Νίκος Τσάφος, του οποίου οι παλαιότερες δηλώσεις έχουν προκαλέσει σάλο και αντίκτυπο στη δημόσια αντίληψη. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι η ανάρτησή του για την τουρκική Δημοκρατία της Β. Κύπρου ήταν σοβαρό λάθος, ωστόσο οι πρόσφατες δηλώσεις του δεν έχουν καταφέρει να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των βουλευτών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr