Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας και η διευρυμένη ατζέντα της Άγκυρας

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου έχουν δυο χαρακτηριστικά. Το ένα είναι οι «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η Αθήνα, ως «άμυνα» στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και το δεύτερο η διευρυμένη ατζέντα που προσπαθεί να επιβάλλει η Άγκυρα στις συζητήσεις.

propoli

Το Υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως εφόσον η τουρκική πλευρά ξεκινήσει να «ρίχνει» στο τραπέζι θέματα αποστρατικοποίησης νησιών και «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, τότε η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από τις συζητήσεις.

«Για εμάς είναι θέματα τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης» σημειώνουν εμφατικά συνεργάτες του Νίκου Δένδια, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει τη διάθεση και την επιθυμία να βρει πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία.

Στην Αθήνα πανηγυρίζουν πως η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών έρχεται ως επιστέγασμα της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία τον τελευταίο χρόνο αποδίδει καρπούς. Το πιστοποιούν οι δύο συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και η συμφωνία με την Αλβανία για υπογραφή συνυποσχετικού για προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Επίσης, στα υπέρ καταγράφεται και η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων, που για πρώτη φορά μεγαλώνει την Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Οι συμμαχίες με τον Αραβικό κόσμο

Σημαντικό για την αλλαγή των ισορροπιών στο Αιγαίο και τη Ν.Α. Μεσόγειο υπήρξε και το πλέγμα συμμαχιών και συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, εξέλιξη η οποία ενίσχυσε την περιφερειακή θέση της Ελλάδας.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της πρόσφατης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιδιώκοντας να ανακατέψει τη γεωστρατηγική τράπουλα. Οι επιθέσεις φιλίας στην Αραβική χερσόνησο απέδωσαν καρπούς αφού διαμορφώθηκε μια ισχυρή εταιρική σχέση με τον Αραβικό κόσμο, ο οποίος κατέχει ενεργό γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή. Εξάλλου, η πρόκληση που είχε μπροστά του ο πρωθυπουργός όταν επισκεπτόταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν να βάλει φρένο στον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο οποίος μέχρι τότε επηρέαζε την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. 

Loading