Οι κομματικές παρατάξεις “Ελληνική Λύση” και “Σπαρτιάτες” απέρριψαν την πρόταση για την ψήφο των αποδήμων
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι κομματικές παρατάξεις “Ελληνική Λύση” και “Σπαρτιάτες” απέρριψαν την πρόταση για την ψήφο των αποδήμων

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο Κυριάκος Βελόπουλος της κατέκρινε το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ένα λάθος που κλέβει τη ψήφο των ομογενών επειδή δεν τους δίνει τη δυνατότητα να εκλέγονται.

Αλλαγή στάσης αναφορικά με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αίρει τους περιορισμούς για την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού από την Ελληνική Λύση και τους Σπαρτιάτες. Πόσες θετικές ψήφους συγκεντρώνει η ρύθμιση.

Ο κ. Βελόπουλος, παρότι το 2021 στήριξε την επίμαχη νομοθετική πρωτοβουλία, σήμερα κατέθεσε πρόταση νόμου για να μην προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας υποστηρίζοντας πως οι εκτός Ελλάδας διαμένοντες δεν έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. «Η δική μας συνείδηση είναι καθαρή. Δεκανίκια αρνητικών επιλογών, αντιλαϊκών επιλογών, εμείς δε θα ψηφίσουμε ποτέ. Ψηφίζουμε ως ελάχιστο σεβασμό για το τίτλο- ομογενείς- παρών στο νομοσχέδιο», είπε.

Όπως υποστήριξε, το νομοσχέδιο είναι «έκτρωμα» και «λάθος», λέγοντας ότι δεν δίνει το δικαίωμα των αποδήμων να εκλέγουν έναν εκπρόσωπο από την ολομέλεια ενώ, αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται εκτός της περιοχής που ψηφίζουν και αδυνατούν να πάνε στην κάλπη. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, έκανε λόγο για εκβιασμό από την πλευρά της πλειοψηφίας, ενώ επέρριψε ευθύνες και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου.

Η στάση των Σπαρτιατών για το «παρών»
«Εμείς είπαμε ότι θα ψηφίσουμε επί της Αρχής το νομοσχέδιο, όμως βλέποντας τις ελλείψεις και τις παραλείψεις που υπάρχουν θα μείνουμε στο “παρών” εάν δεν υπάρξουν βελτιώσεις» ανέφερε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης, κατά την τοποθέτησή του στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την «‘Αρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» στην Ολομέλεια.

Ο Π. Δημητριάδης αιτιολόγησε την αλλαγή στάση του κόμματός του από την θετική ψήφο που παρείχε στο νομοσχέδιο στην Επιτροπή της Βουλής, λέγοντας ότι «υπάρχουν ορισμένες αβλεψίες» καθώς «δεν προβλέπεται κάποια μέθοδος απογραφής για να γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι είναι οι απόδημο». «Δεν προβλέπεται πουθενά, ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού με την ταυτόχρονη εκκαθάριση τους».

«Την δημιουργία περιφερειών εξωτερικών ώστε να εκλέγουν απόδημους βουλευτές» καθώς και «δεν βλέπουμε πουθενά τον τρόπο που θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Εμείς προτείνουμε την επιστολική ψήφο με εχέγγυα ασφαλείας της ψήφου».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση βιασύνη και ζήτησε από την υπουργό Εσωτερικών να φέρει ένα πληρέστερο νομοσχέδιο με τις προσθήκες που ζητάει το κόμμα του. Τόνισε ότι «εάν δεν ληφθούν υπ΄όψιν αυτές οι παρατηρήσεις που κάνουμε εμείς, θα εμμείνουμε στο “παρών” αλλά αυτή η ψήφος μας «δεν θα πρέπει να νοηθεί ως άρνηση» αλλά αυτό που θέλουμε είναι ένα πληρέστερο νομοσχέδιο», σημείωσε.

Ο βουλευτής των «Σπαρτιατών» ανέφερε ότι «οι απόδημοι έχουν άρρηκτους δεσμούς με την πατρίδα, έχουν ελληνική συνείδηση και μπορεί να έφυγαν στο εξωτερικό αλλά θέλουν να ταφούν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να είμαστε υπερήφανοι για τον Ζάππα ή τον Βαρβάκη ή τους ομογενείς που μπλοκάρουν την πώληση πολεμικών αεροσκαφών στον Κογκρέσο και από την άλλη να μην είναι τμήμα του εκλογικού σώματος».

Αναγνώρισε δε ότι «το σημερινό νομοσχέδιο διορθώνει μια αβλεψία του νόμου» τονίζοντας ότι «είχαν επιβληθεί παράλογοι και άδικοι περιορισμοί και αυτοί θα έπρεπε να είχαν αρθεί εξ αρχής και όχι να κάνουμε σήμερα αυτή την συζήτηση».

«Ναι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας
Ωστόσο, παρά τις διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής, η πλειοψηφία των 200 που απαιτείται από το Σύνταγμα (άρθρο 51), για την αλλαγή της ρύθμισης όπως αυτή ισχύει από το 2019 συνεχίσει να συγκεντρώνεται, καθώς υπέρ του νομοσχεδίου έχουν τοποθετηθεί οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας (208 βουλευτές).

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν (vid)

Loading

Play