Οι κρίσιμοι πυλώνες για τη σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2027

Οι κρίσιμοι πυλώνες για τη σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2027

Τέσσερις είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, και μετά το 2026-2027, όταν και οι πόροι του ΤΑΑ θα τελειώσουν. Οι προτάσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την τριμηνιαία έκθεση Δεκεμβρίου 2024.

Στην επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του κράτους, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε την ανάγκη για αύξηση των εσωτερικών πόρων χρηματοδότησης, μέσω του τραπεζικού τομέα και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ανέφερε ότι είναι σημαντικό οι όποιοι δημοσιονομικοί χώροι να κατευθύνονται σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε ελάφρυνση του φορολογικού βάρους της εξαρτημένης εργασίας, που είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη της Ελλάδας να στοχεύσει στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίες συχνά φέρνουν σημαντική τεχνογνωσία. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης, καθώς αυτός «πηγαίνει εξαιρετικά καλά» και συμβάλλει σημαντικά στις εξαγωγές.

Τέλος, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και επένδυση σε υψηλές δεξιότητες στην αγορά εργασίας, ειδικότερα για τη συμμετοχή γυναικών και νέων. Σημείωσε ότι το ποσοστό απασχόλησης στην ελληνική οικονομία είναι ακόμα χαμηλό σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, κυρίως λόγω της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Τσουκαλάς επεσήμανε ότι οι δημοσιονομικοί χώροι θα πρέπει να κατευθύνονται στην στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στην απομείωση του δημοσίου χρέους, τονίζοντας την ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των πόρων.

Loading

Play