Οι λόγοι που η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική του άνοιξε-κλείσε

Οι λόγοι που η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική του άνοιξε-κλείσε

Αποφασισμένη να συνεχίσει την «ευέλικτη» προσαρμογή των μέτρων έναντι της πανδημίας είναι η κυβέρνηση, επιλέγοντας την τακτική του «άνοιξε-κλείσε». Οι λόγοι είναι προφανείς.    

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούν στο Politic πως ήταν μεγάλη ανάσα για την αγορά και την κοινωνία να μείνει 2 εβδομάδες ανοικτή και 2 εβδομάδες κλειστή. Άλλωστε, όπως εξήγησε  ο πρωθυπουργός, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό.

Η λογική του «ακορντεόν» θα ακολουθηθεί το επόμενο δίμηνο ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι  Έλληνες να έχουν θωρακιστεί.

Αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες από τα νέα περιοριστικά μέτρα, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως κοστίζουν στην οικονομία, στους εμπόρους, στους επαγγελματίες, αλλά και στους άνεργους.  «Δεν υπάρχει όμως οικονομία χωρίς υγεία» εξηγούν, προσθέτοντας πως όσο διαρκεί η κρίση η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα στήριξης που ισχύουν

Στο πλαίσιο δρομολογήθηκαν ο μηδενισμός του ενοικίου και για τον Μάρτιο των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, η παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. σε συγκεκριμένα αγαθά, η 6η και την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή, η χρηματοδοτούμενη αναστολή εργασίας, η παράταση των επιδομάτων ανεργία και τέλος η αναστολή οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία.

Φυσικά, το μέγα ερώτημα είναι πόσο κουρασμένη είναι η κοινωνία. Η κόπωση είναι πολύμηνη και ο εκνευρισμός μεγάλος. Όμως η μάχη με την πανδημία είναι σκληρή και συνεχής. Το είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μόνον ένας μας κλείνει, ο κορωνοϊός που πρέπει να κινήσουμε», σημειώνοντας πως «αντλώντας δύναμη από αυτά που πετύχαμε και πίστη από αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. Γιατί όποιες θυσίες καλούμαστε να κάνουμε τώρα, είναι στο χέρι μας να είναι και οι τελευταίες».

Loading