Οι όροι που θέτει η Ελλάδα για τον διάλογο με την Τουρκία
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι όροι που θέτει η Ελλάδα για τον διάλογο με την Τουρκία

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Δυο είναι οι απαράβατοι όροι που θέτει η Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσουν ο διάλογος με την Τουρκία μέσω των διερευνητικών επαφών. Ο πρώτος είναι ότι η Αθήνα αποδέχεται ως μοναδικό θέμα συζήτησης την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και ο δεύτερος ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί κανένα θέμα που να “αγγίζει” τα ελληνικά νησιά και ενδεχόμενη πρόταση της Άγκυρας για αποστρατικοποίησή τους.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο ότι εφόσον γίνουν αποδεκτοί οι δυο παραπάνω όροι τότε δεν έχει καμία αντίρρηση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι απαιτεί “εδώ και τώρα” από την Τουρκία να πάψει να συμπεριφέρεται ως “τραμπούκος” στη Ν.Α. Μεσόγειο.

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση επειδή, όπως διατρανώνουν κυβερνητικά στελέχη, η Τουρκία δεν κατόρθωσε να επιβάλλει τη δική της ατζέντα, εξέλιξη που εάν συνέβαινε θα “έσερνε” την Ελλάδα στο τραπέζι των συζητήσεων υπό δυσμενείς όρους. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, μάλιστα, οτι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει άλλα περιθώρια κλιμάκωσης της έντασης, από τη στιγμή που αντιλήφθηκε ότι στο πλευρό της Ελλάδας συντάχθηκαν χωρίς αστερίσκους ισχυρές χώρες όπως για παράδειγμα η Γαλλία.

Η “στρατηγική ψυχραιμία” αποδίδει καρπούς

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η “στρατηγική ψυχραιμία” που επέδειξε η ελληνική πλευρά ήταν καθοριστική για τη διαχείριση της κρίσης στο Αιγαίο, ιδίως μετά την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας “Λήμνος” με την τουρκική “Kemal Reis”, τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης. Τότε ο Τούρκος Πρόεδρος μπορούσε να αυξήσει την ένταση εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες, ωστόσο δεν το έπραξε γιατί και ο ίδιος δεν επιθυμεί να “θερμάνει” ακόμη περισσότερο το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες, εργαλειοποιώντας το συμβάν.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική αρχών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει καρπούς έχοντας ως αφετηρία τη νομιμότητα, το σεβασμό στους διεθνείς κανόνες αλλά και την καλή πίστη ότι οι διαφορές λύνονται πάντα μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο. Αρκεί να υπάρχει αμοιβαία διάθεση από τις δυο πλευρές.

Εκείνο ωστόσο που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς είναι όσα περιέγραψε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Ότι “η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μια όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη“.

Επικυρώνονται από τη Βουλή οι ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες σχηματοποίησης της διπλωματικής “ασπίδας” που δημιουργεί η Ελλάδα για την αποτροπή της τουρκικής επιθετικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, την πρώτη εβδομάδα που θα ανοίξει η Βουλή (24/8) θα έρθουν προς επικύρωση οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ώστε μετά την έγκρισή τους από την Ολομέλεια να ξεκινήσει ένας δεύτερος κύκλος διπλωματικών ενεργειών για την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους. 

Loading

Play