Οι πέντε θετικές ειδήσεις του προϋπολογισμού για το 2025

Οι πέντε θετικές ειδήσεις του προϋπολογισμού για το 2025

Απόλυτη στροφή στα θέματα της οικονομίας κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει με την κοινωνία, γι’ αυτό φρόντισε, έχοντας τη δημοσιονομική δυνατότητα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 να περιλαμβάνει πέντε θετικές ειδήσεις.

Βέβαια, θα είναι “θετικές” εφόσον παράξουν αποτέλεσμα στην τσέπη των πολιτών και δεν εξανεμιστούν από την ακρίβεια που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Και το χειρότερο είναι ότι φαίνεται ως μια κατάσταση που δεν έχει γιατρειά.

Για να επιστρέψουμε, όμως, στις θετικές ειδήσεις, έστω και αν είναι σε θεωρητικό επίπεδο, ξεκινούμε με το γεγονός ότι για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα θα αναπτύσσεται με μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ότι η ευρωζώνη. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία θα κυμαίνονται από 2,2% έως 2,3% όταν για την Ευρωζώνη θα είναι από 0,8% έως 1,4%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μειωθεί περισσότερο το χάσμα, το οποίο είναι ακόμα σημαντικό, που μας χωρίζει από την Ευρώπη.

Η δεύτερη θετική είδηση είναι ότι -λογιστικά- και το 2025 τα εισοδήματα θα αυξηθούν με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι ο πληθωρισμός. Συνεπώς, θεωρητικά πάντα, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα αυξηθεί, ούτως ώστε να μειωθεί κι άλλο η απόσταση από την Ευρώπη και σε αυτό το ζήτημα.

Μειώνονται φόροι και χρέος

Τρίτη θετική είδηση είναι ότι πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω 12 φόροι. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι ορισμένοι από αυτούς. Οι δυο φόροι αντιστοιχούν σε κέρδος 900 εκατομμυρίων ευρώ, ως προς το δημοσιονομικό του ύψος.

Τέταρτη θετική είδηση είναι η περαιτέρω μείωση για το χρέος ως προς το ΑΕΠ. Είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα βρέθηκε στα μνημόνια και υποθηκεύτηκαν πολλές γενιές, ειδικά οι νεότερες, λόγω μιας πολιτικής που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ‘80.

Τέλος, πέμπτη θετική είδηση είναι τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, χωρίς όμως να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση βάζει φόρους, αλλά το γεγονός πως 500.000 συμπολίτες μας, σε πέντε χρόνια και 90.000 σε ένα χρόνο βρήκαν δουλειά, ενώ δεν είχαν και κατ’ επέκταση καταβάλλουν φόρους και εισφορές- Άρα, το κράτος κερδίζει περισσότερα χρήματα, χωρίς να φορολογεί περισσότερο και μπορεί τα χρήματα αυτά να τα κατευθύνει στην παιδεία, στην υγεία και το κοινωνικό κράτος

Loading