Χωρισμένο στα τρία είναι το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες εβδομάδες αφού ένα σημαντικό μέρος των πρωθυπουργικών συνεργατών εισηγείται εκλογές τον Μάιο, άλλοι αντιπροτείνουν τον Σεπτέμβριο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί και επιμένει -μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον-να εξαντλήσει την τετραετία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι «πεσμένες» κυβερνητικές μετοχές φέρνουν (προεκλογική με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) παροχολογία, η οποία από πολλούς θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως «άσκηση ετοιμότητας» για παν ενδεχόμενο.
Η αλήθεια είναι ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν αποφασίσει ακόμα εάν θα προκηρύξουν πρόωρες εκλογές. Η συζήτηση κορυφώνεται, αλλά απαντήσεις δεν έχουν δοθεί στο καίριο ερώτημα. Πάντως οι διαδοχικές ανακοινώσεις οικονομικών μέτρων, με ορίζοντα αυτήν τη φορά το 2023, φουντώνουν τα σενάρια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μπει στην τελική ευθεία της κυβερνητικής του θητείας με θετική οικονομική ατζέντα. Πράγμα απολύτως λογικό, θεμιτό και αναμενόμενο.
Στόχος τα 751 ευρώ
Σε επίπεδο κατώτατου μισθού η κυβέρνηση προχώρησε σε μια αρχική αύξηση τον Ιανουάριο, οδηγώντας τον στα 663 ευρώ. Θέλοντας να δει τις κυβερνητικές μετοχές να κάνουν limit up, αποφασίστηκε να επισπευστεί η δεύτερη αύξηση τον Μάιο, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί το ύψος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σκέψη είναι η δεύτερη αύξηση να κυμανθεί οριακά κοντά στο 6%, με στόχο να φτάσει στα 751 ευρώ που ήταν στην προ μνημονιακή περίοδο.
Επίσης, όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Πρόκειται για μια εισφορά η οποία είναι «παγωμένη» από πέρυσι για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Bonus θα υπάρχει και για ορισμένους δημόσιους υπαλλήλους, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της τους επόμενους μήνες, δίχως να δείχνει μέχρι στιγμής τις προθέσεις της.
Έξω πάμε καλά…
Στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας το σημαντικό είναι ότι το 2021 το έλλειμμα είναι μικρότερο, γεγονός που αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη δημοσιονομική αξιοπιστία του Δημοσίου. Από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2021 προκύπτει ότι σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι μικρότερο κατά περίπου δύο δισ. ευρώ (1.965 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αναφερόμενο στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.
Για την οριστικοποίηση των σχετικών στοιχείων απαιτείται να γνωστοποιηθούν τόσο τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης όσο και τα φορολογικά έσοδα του πρώτου διμήνου του 2022, που εντάσσονται στον προϋπολογισμό του 2021 (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.). Σημειώνεται, όμως, ότι η πολύ καλύτερη εκτέλεση έχει επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι ανεστάλη, κατά δύο μήνες, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.
Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει ο Αλέκος Φασιανός
- Νίκη για τον Άγιαξ απέναντι στη Σπάρτα Ρότερνταμ
- Ανησυχία στην Πάρο: Σοβαρός τραυματισμός 23χρονου από ανηλίκους μετά από παρατήρηση
- Κρήτη: Αποκαλύψεις για τον δολοφόνο της 36χρονης Ράνια που είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ
- Ιστορική συνάντηση στη Δαμασκό: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με τον Αλ Τζολάνι
- Τίλντα Σουίντον: Η επιθυμία μου να μιλήσω με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη μητέρα του