Οι προετοιμασίες Μητσοτάκη για τις ΗΠΑ και το καυτό δίμηνο που τον περιμένει

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να γνωρίζει ότι τον περιμένει ένα ιδιαίτερα καυτό δίμηνο σε όλα τα επίπεδα. Η χθεσινή επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ του λύνει τα χέρια για τη στιγμή που θα καθίσει απέναντι στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ του επιτρέπει να επικεντρωθεί στην ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, μετά την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου προς το Αμερικανικό Κοινοβούλιο με την οποία ζήτησε την έγκριση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Η συγκεκριμένη επιστολή άνοιξε στη χώρα μας μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο είναι κερδισμένη η Ελλάδα από τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ. Για το Μέγαρο Μαξίμου δεν τίθεται κανένα ζήτημα διότι, όπως επισημαίνουν, πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητο παράγοντα σταθερότητας στη γειτονιά μας και στην ευρύτερη περιοχή. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν στο «P» πως η συγκεκριμένη συμφωνία συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμμαχιών, που αναβαθμίζουν τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το μεγάλο «παιχνίδι» γύρω από την ενέργεια

Μάλιστα, όπως λένε, περιλαμβάνει δύο κρίσιμα στοιχεία. Πρώτον, η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας σε αυτήν όχι μόνο γεωστρατηγικό, αλλά και ενεργειακό ενδιαφέρον. Και δεύτερον, η χώρα μας καθίσταται με τον πλέον σαφή τρόπο ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως εκτιμούν επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και στη διπλωματία αλλά και στην οικονομία και την ενέργεια. Αναβαθμίζει ουσιαστικά την Ελλάδα στο προσκήνιο των παγκόσμιων εξελίξεων.

Ο παράγοντας «Τουρκία»

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπάιντεν, η ελληνική πλευρά απαντά πως η χώρα μας είναι ανοιχτή σε θετικές προσεγγίσεις, αλλά απόλυτα κλειστή σε εθνικές υποχωρήσεις.

«Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται μόνο από τις σχέσεις με την Τουρκία με την οποία έχει προβλήματα. Έχει μία πολύ μεγαλύτερη και ευρύτερη ατζέντα», τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο Πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Τα 1000 εκλογικά τμήματα θα είναι 1000 ταχυδρομεία για να στείλουν οι πολίτες πίσω τον λογαριασμό