Οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για επανένωση της Κύπρου
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, Σάββατο 20 Ιουλίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για επανένωση της Κύπρου

Η επανένωση της Κύπρου είναι ο μεγάλος στόχος Αθήνας και Λευκωσίας και οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου με την Άγκυρα, αυτόν τον σκοπό έχουν.

Σε αυτήν την γραμμή κινούνται και οι πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συζήτησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην πρόσφατη συνάντηση τους στην Μεγαλόνησο.

Το γεγονός ότι η Κύπρος οφείλει να είναι ενωμένη δεν αποτελεί έναν ευσεβή πόθο μόνο της Λευκωσίας και της Αθήνας. Το λέει το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο, ανεξαρτήτως των προκλητικών δηλώσεων ή των επιχειρημάτων που παραθέτει η Τουρκία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πάντως, το έχει πάρει ζεστά και όπως τονίζει ο ίδιος, υπάρχουν βασικές ελπίδες που μπορούν να μετουσιωθούν σε μικρή αισιοδοξία, ότι οι συζητήσεις για το Κυπριακό μπορούν να ξεκινήσουν ξανά και να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Αρκεί, φυσικά, η λύση να είναι βιώσιμη, ωφέλιμη και αμοιβαία αποδεκτή.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, κάποιο σχέδιο, επί του οποίου μπορεί να ξεκινήσει ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο. Αντίθετα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν να κάνουν έναν συνολικό σχεδιασμό ώστε να συνταχθεί ένα σχέδιο από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, επιμένει στην διατύπωση της θέσης πως η διατήρηση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου της Κύπρου και η δημιουργία δύο κρατών, δεν αποτελούν λύση. “Δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσουμε κάτι τέτοιο” σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., που προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Σεπτέμβριος χαρακτηρίζεται ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον μήνας, καθώς θα υπάρχουν πιέσεις στον ΟΗΕ να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ώστε Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν σε νέα βάση. Απομένει να φανεί εάν οι ελπίδες του σήμερα μπορούν να μετουσιωθούν σε λύση αύριο.

Loading