Οι ψήφοι που κρίνουν το νικητή των εκλογών

Το χρονοδιάγραμμα που γνωστοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών έβαλε τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα στην αφετηρία ενός προεκλογικού μαραθωνίου που μπορεί να διαρκέσει έως και 90 ημέρες. Όλοι έβγαλαν κομπιουτεράκια, όλοι αναζητούν τους πιθανούς συνδυασμούς που θα λύνουν τον πολιτικό γόρδιο δεσμό και όλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν πως θα συμπεριφερθούν οι ψήφοι που κρίνουν το νικητή των εκλογών.

Τα κομματικά επιτελεία καλούνται να λύσουν το γρίφο των αναποφάσιστων. Μελετούν τις δημοσκοπήσεις καθημερινά και αναζητούν την ασφαλέστερη οδό που θα τους οδηγήσει στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», όπως αποκαλούν οι δημοσκόποι όσες και όσους δεν έχουν κατασταλάξει για το κόμμα που θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έχει ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς και… κατέστρεψε προεκλογικούς προγραμματισμούς. Γι’ αυτό Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ χαράσσουν στρατηγική με σκοπό να προσεγγίσουν αυτόν τον κρίσιμο κόσμο που αποτελείται από τους αναποφάσιστους, τους 17αρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και εκείνους που κινούνται ανάλογα με το… συμφέρον τους.

Αποκωδικοποιώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη

Όσον αφορά στο κυβερνητικό επιτελείο, αποτιμούν θετικά τον απόηχο της συνέντευξης Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη. Εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός πέρασε τα μηνύματα που ήθελε να στείλει στην κοινωνία και πως ημέρα με την ημέρα ανακτούν τις δημοσκοπικές απώλειες. Επίσης, μελετούν προσεκτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν θέλει Πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα αλλά λέει ναι σε άλλο πολιτικό πρόσωπο δίχως να τον κατονομάσει. «Δείχνει προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο» σχολιάζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και σταματούν κάθε συζήτηση τονίζοντας πως δεν νοείται ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος στην κάλπη να μην είναι και ο επόμενος Πρωθυπουργός.

Πιθανή η… τρίτη κάλπη

Με αυτά και με εκείνα, επί του παρόντος, το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, γεγονός που φέρνει ακόμα πιο κοντά το σενάριο μιας… τρίτης εκλογικής αναμέτρησης στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή.

Δείτε επίσης: Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των ηγετών του ΕΛΚ

Loading