(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι «πτήσεις ασφάλειας» και οι προσδοκίες που διαψεύδονται…

Εθνική κληρονομιά τα Rafale και περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση αφού τα νέα μαχητικά καθιστούν την αεροπορία μας μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Ωστόσο οι «πτήσεις ασφαλείς» πρέπει να συνεχιστούν και σε επίπεδο κοινωνίας-οικονομίας, την  ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας, οι οποίες όμως διαψεύδονται από την πραγματικότητα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή….

propoli

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η άφιξη των Rafale λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό. Το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα και αυτή είναι η αδιαπραγμάτευτη αλήθεια. Όμως, η μεγάλη αυτή επιτυχία δεν κάνει φθηνότερο το καλάθι της νοικοκυράς ούτε μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας.

Κούρασαν τα «ναι μεν, αλλά…»

Και εδώ βρίσκεται το σημείο καμπής, αφού ναι μεν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Οικονόμου, δήλωσε πως είμαστε κοντά στην άρση των μέτρων για τον κορπνοϊό, όμως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά στην παράταση των μέτρων προστασίας έναντι της πανδημίας, στέλνοντας αντικρουόμενα μηνύματα στους κουρασμένους πολίτες της χώρας.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, αφού εξέτασε τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, εισηγήθηκε ομόφωνα -και η Κυβέρνηση αποφάσισε- την παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μια εβδομάδα. Έτσι, τα ισχύοντα μέτρα θα επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα.
 

Αποκλιμάκωση το πρωί, αβέβαιο το μέλλον της πανδημίας το απόγευμα

Την ίδια στιγμή κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται μια αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Και για να μην χαλαρώσει κανείς, τονίζουν, αλλάζοντας ρητορική, πως η πορεία της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας του μεγάλου -κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών- αριθμού των ασυμπτωματικών φορέων και της αυξημένης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης. Όσον αφορά στην πίεση στο σύστημα υγείας, αυτή παραμένει υψηλή όπως αποτυπώνεται στον υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων, διασωληνωμένων και θανάτων.
 
Σημειώνεται ότι ενώ στην κοινότητα επικρατεί -και μάλιστα σε ποσοστό 90%- η μετάλλαξη «Όμικρον» και ενώ η «Δέλτα» περιορίζεται στο 10%, οι μισές νοσηλείες προέρχονται από τη «Δέλτα». Υπάρχει έτσι πίεση στις απλές κλίνες που οφείλεται στην «Ο», αλλά και στις ΜΕΘ, η οποία οφείλεται στη «Δ» και αφορά σε ποσοστό 84% συμπολίτες μας που δεν  έχουν κάνει το εμβόλιο.

Δείτε επίσης: Αδ. Γεωργιάδης: Αδιανόητο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΙΝΑΛ αν δεν υπερψηφίσουν τον αναπτυξιακό νόμο

Loading