Oι Ταλιμπάν «μοιράζουν» προσκλήσεις σε χώρες για την τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης

Oι Ταλιμπάν «μοιράζουν» προσκλήσεις σε χώρες για την τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης

Κάλεσαν Τουρκία, Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν και Κατάρ στην τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid, δήλωσε πως ο σχηματισμός της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αυτή η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα στο Αφγανιστάν.

«Στείλαμε προσκλήσεις στην Τουρκία, την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, το Πακιστάν και το Κατάρ για να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας της νέας αφγανικής κυβέρνησης», δήλωσε ένας ανώνυμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Al Jazeera.

Η τοποθέτηση ης Ρωσίας

Η Ρωσία θα λάβει με χαρά μέρος στην τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν εάν αυτή θα είναι αντιπροσωπευτική, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ίδιος τόνισε «Θέλουμε να υποστηρίξουμε τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα εκπροσωπείται από όλο το φάσμα της αφγανικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν και άλλων εθνικών ομάδων, όχι μόνο των Παστούν, αλλά και των Ουζμπέκων, των Χαζάρων, των Τατζίκων. Μόνο μια τέτοια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να διασφαλίσει την σταθερή μετάβαση στην νέα ζωή. Εάν πρόκειται για αυτό, με χαρά θα λάβουμε μέρος σε μια τέτοια τελετή μαζί με τις άλλες προσκληθείσες χώρες, που επηρεάζουν την κατάσταση σ αυτή την χώρα».

Γερμανία

Σε χθεσινές της δηλώσεις η Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ τάχθηκε σήμερα υπέρ του διαλόγου με τους ταλιμπάν, οι οποίοι αναμένεται να ανακοινώσουν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν, για να γίνει δυνατή η συνέχιση της επιχείρησης απομάκρυνσης Αφγανών πολιτών από την Καμπούλ.

«Πρέπει να συνομιλήσουμε, απλώς, με τους ταλιμπάν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βγάλουμε από την χώρα τους ανθρώπους που εργάσθηκαν για την Γερμανία και να τους προστατέψουμε», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος

Αφγανιστάν: Στους 17 οι νεκροί από εορταστικούς πυροβολισμούς (vids)

Tουρκία

Η Τουρκία επιδιώκει μια εμπορική σχέση με τους Ταλιμπάν. Ο Ερντογάν, μέσω του Πακιστάν και του Κατάρ, έχει πραγματοποιήσει άμεσες επαφές με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να έχουν καλές σχέσεις και με την Τουρκία, την οποία ονομάζουν «Ισλαμικό μεγάλο αδελφό». Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί μάλιστα να θέσει όρους στην ηγεσία των Ταλιμπάν, έτσι ώστε στη νέα κυβέρνηση να υπάρχουν κοντινά του πρόσωπα όπως ο Γκιουλμπουντίν Χεκματιάρ, πρώην πρωθυπουργός του Αφγανιστάν.

Κίνα

Τα συμφέροντα της Κίνας έναντι των Ταλιμπάν και του Αφγανιστάν είναι τόσο γεωπολιτικά, όσο και οικονομικά στο “ράλι” με τη Δύση.

Με τη βοήθεια της Κίνας οι Ταλιμπάν θα επιχειρήσουν την οικονομική ανάκαμψη, είπε ο εκπρόσωπός των Ταλιμπάν.

Η Κίνα διατηρεί επαφή και επικοινωνία με τους Αφγανούς Ταλιμπάν και διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της πολιτικής διευθέτησης του αφγανικού ζητήματος” δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης, Hua Chunying.

Διεθνείς αναλυτές έχουν εκτιμήσει πάντως πως ήδη η Κίνα έχει πάρει προβάδισμα έναντι άλλων κρατών για την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν με τις εταιρείες της να είναι έτοιμες να “επενδύσουν” στα κοιτάσματα ορυκτών αξίας σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που διαθέτει η εν λόγω χώρα.

Τα αποθέματα ορυκτών όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και ο χρυσός είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν επίσης σπάνια ορυκτά και, ίσως το πιο σημαντικό, αυτό που μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο – ένα βασικό αλλά σπάνιο συστατικό στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και άλλες τεχνολογίες ζωτικής σημασίας.

Δείτε επίσης: Η Γερμανία χρηματοδοτεί την παραγωγή φαρμάκων κατά της Covid-19

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading