Οι τέσσερις άξονες της στρατηγικής Μητσοτάκη για την πανδημία
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι τέσσερις άξονες της στρατηγικής Μητσοτάκη για την πανδημία

Τέσσερις είναι οι άξονες της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πανδημία και την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της ως προς τον περιορισμό του νέου κύματος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, αλλά και τη διεθνή πρακτική για την υγειονομική ασφάλεια.

Ο πρώτος άξονας είναι ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι σημειακές βελτιώσεις, ενδεχομένως, να υπάρξουν, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνουν από την ουσία της ακολουθούμενης στρατηγικής.

Ο δεύτερος προβλέπει πως τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και ανάσχεσης του ιού αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους και περιλαμβάνουν εκτεταμένη χρήση τεστ.

Ο τρίτος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνέχιση της προσπάθειας για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη -τη λεγόμενη αναμνηστική- δόση. Ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν συζητείται από την Κυβέρνηση  υποχρεωτικότητα. Εκείνο που συζητείται -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη- είναι αν το πιστοποιητικό Covid θα συνδέεται και με την τρίτη δόση. Για το θέμα ωστόσο αυτό αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα  με βάση και τις σχετικές συζητήσεις στην Ε.Ε..

Τέλος, ο τέταρτος άξονας στρέφεται στη συνέχιση της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται πού μεγάλη και αυξημένη πίεση. Ήδη υπάρχουν σήμερα στη διάθεση των δημοσίων νοσοκομείων μας 1.277 κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με τις 557 που υπήρχαν το 2019. Παράλληλα, όπως έγινε και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας έτσι και τώρα η Κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non-Covid, αλλά και Covid περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές.

Τι γίνεται με την πίεση στα νοσοκομεία

Αναφορικά με την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στα νοσοκομεία και τις έκτακτες ανάγκες σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δίνει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το Σύστημα. Όπου, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανάγκες -όπως για παράδειγμα στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία- το Υπουργείο προχωράει στην επίταξη των υπηρεσιών γιατρών του ιδιωτικού τομέα, στις ειδικότητες που το Ε.Σ.Υ. χρειάζεται έκτακτη υποστήριξη. Είτε με την εθελοντική συμμετοχή είτε με την επίταξη οι έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία θα καλυφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Δείτε επίσης: Βρετανοί: «Να ανταλλάξουμε τον Τζόνσον με τον Μητσοτάκη»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play