Οι τρεις άξονες της επιχείρησης «Ελευθερία»
EUROKINISSI/POOL INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Οι τρεις άξονες της επιχείρησης «Ελευθερία»

Τρεις είναι οι άξονες της επιχείρησης «Ελευθερία» πάνω στους οποίους βασίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού που «τρέχει» στην πατρίδα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η σωστή τήρησή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την υγειονομική κρίση και «σύμμαχος» στην προσπάθεια που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι από τον Δεκέμβριο έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 915.000 εμβολιασμοί και όλα συνηγορούν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, εξέλιξη που συνεπάγεται ότι θα έχει εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού.  

Ασφάλεια, διαφάνεια, εξυπηρέτηση

Ο πρώτος άξονας είναι η ασφάλεια, από την παραλαβή, την αποθήκευση σε πέντε κεντρικά σημεία και δευτερογενώς σε 500 περίπου σημεία σε όλη την χώρα, την διανομή μέχρι και την ασφαλή διενέργεια των εμβολιασμών.
 
Ο δεύτερος είναι ο άξονας της διαφάνειας και της τήρησης της λίστας προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Έχουν αναφερθεί λιγότερα από 10 περιστατικά και διερευνώνται από την αρχή μέχρι το τέλος.
 
Ο τρίτος άξονας είναι η αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 900.000 συμπολίτες μας, στην πλειονότητά τους άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών, που εμβολιάστηκαν χωρίς προβλήματα και δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός.

Πόσο κοντά είμαστε στην έξοδο του τούνελ;

Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο όλοι αναζητούν απάντηση είναι πότε θα βγούμε από την υγειονομική κρίση. Στην παρούσα φάση κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως το πόσο γρήγορα θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, στην οποία ήδη έχουμε μπει.

 Προφανώς υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, ειδικά στην Αττική, η οποία αντιμετωπίζεται. Η σύγκριση όμως με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορονοϊού.

Φυσικά υπάρχει και ο παράγοντας «κούραση», την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ως «μεγάλη». Οι δυο εβδομάδες που ακολουθούν, όμως, είναι κρίσιμες, ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης.

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού: «Είναι γεγονός ότι στο διάστημα αυτό υποστήκαμε, όπως ολόκληρος ο κόσμος, μεγάλη ταλαιπωρία. Περιορίσαμε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητά μας. Προσαρμόσαμε την καθημερινότητά μας και αναγκαστήκαμε πολλές φορές να είμαστε μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και τις δουλειές μας. Θρηνούμε την απώλεια συμπολιτών μας. Τα καταφέραμε, όπως -όπως καταγράφεται στους ευρωπαϊκούς χάρτες και αναγνωρίζεται διεθνώς- καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Δείτε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: “Θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια

Loading

Play